1. Anasayfa
  2. Dünya Mutfakları
Trendlerdeki Yazı

Mardin Yöresel Yemekleri Nelerdir?| 17 Eşsiz Lezzet

Mardin yöresel kıyafetleri, tarihi yapıtları, lezzetli damak çatlatan yemekleri ile tam görmelik bir yerdir. Mardin kültürü, tarihi ve doğası kadar Mardin yöresel yemekleri de oldukça meşhur.

Mardin Yöresel Yemekleri Nelerdir?| 17 Eşsiz Lezzet
0

Türkiye olarak Mardin yöresel yemekleri gibi birçok lezzetli tatlarımız bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler ile Mardin’e has olan tarifleri, meşhur olan menüleri paylaşacağız. Mardin denince akla ilk gelenlerden biri, farklı mimarileridir. Bu mimarisi ile beraber çok farklı bir atmosfer oluşturur. Bir diğer husus ise tabi ki de eşsiz lezzetleridir.

Mardin, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Dicle Bölümü’nde bulunmaktadır. Türkiye’de ki en kalabalık şehirler listesinde 26. Sırada yer almaktadır. Mardin’de kültür mirası sayılan birçok tarihi yapıt mevcuttur ve bu nedenle Mardin tarihi yerler açısından büyük bir zenginlik barındırır.

YouTube video

Mardin’in Eşsiz Yöresel Mutfağındaki Tatlar

Mardin farklı mimari yapıları, kültürel miras olan tarihi yapıtları ile birbirini tamamlayan güzel bir şehirdir. Eğer bir gün Mardin’e giderseniz öncelikle tarihi yapıtlarını gezmenizi tavsiye ederiz. Camileri, türbeleri, manastırları ve kervansaraylarını gezebilir tarihe göz atabilirsiniz. Mardin yöresel yemekleri listesinden seçim yaparak tatlarına bakmadan ayrılmamalısınız.

Mardin yöresel çeşitleri, yöresel yemek çeşitlerini sizler için liste haline getirdik. Bu listemize göz atarak düşkün haline gelebileceğiniz bir yemeği seçerek tadına bakmaya gidebilirsiniz.

Mardin Yöresel Yemekleri Arasındaki Eşsiz 17 Lezzet

Bu listemizde paylaşacağımız tüm yemekler Mardin yöresi yemeği olarak geçmektedir.

1-) İncasiye

YouTube video

Osmanlı saray mutfağında özellikle şifalı yemekler arasına girmiş bir yemek çeşididir. Mardin etrafı dışındakiler bu yemeği pek bilmeseler de tarihi geçmişe dayanmaktadır. Alluciye yemeğine çok benzer bir yemektir. Aradaki fark, incasiye yemeğine yeşil erik yerine kuru siyah eriğiyle yapılıyor olmasıdır. Günümüzde bize meyve ile yapılan et yemekleri farklı ve uzak gelebilir.

thumbnail
Mardin Gezisi
5 Muhteşem Mardin Tarihi Yerler Keşfine Hazır mısınız?

Daha çok yabancı ülkelerde yapıldığını biliriz. Ancak meyve ve et yemekleri tarihimizde Mardin yöresel yemekleri arasında da bulunmaktadır. Bu yemek çeşidinde kırmızı etler kuşbaşı doğranmaktadır. Kavrulan etler kuru siyah erikle buluşuyor ve ortaya müthiş bir tat çıkıyor. Kuru siyah eriğin faydaları da saymakla bitmeyecek cinstendir. Günün birinde bu lezzeti tatmanızı öneririz.

2-) Firkiye

Bu yemek, Mardin yöreselleri yine bir kırmızı et yemeğidir. Bu sefer etler kuzu eti olmakla beraber başka bir fayda ile buluşmaktadır. Çağlaların ve kuzu etinin muhteşem buluşmasına soğanlarda katılabilir. Mardin mutfağında bulunan başka bir lezzet olan Fikriye yemeğinde, kuzu eti çağla ve soğanlar kavrulur.

En son noktada üzerine limon ekilir ve yenmeye hazır hale gelir. Firkiye, Mardin yöresel yemekleri listemizdeki ilginç tariflerden biridir.

3-) Accin

Accin yemeği Mardin mutfağındaki en ilginç lezzetlerden birisidir. Sunumunda bile diğer yemeklere göre farklılık olan yemeğin lezzeti çok yerindedir. Geniş bir tepsi içine soğan ve ince bulgur öncelikle yoğurulur. Yoğurulan bulgurun üzerine kişniş eklenir ve aroma katılır. Sonrasında ise ayrı bir tavada pişirilen yumurtaları sarısını bozmadan üzerine ilave edilir.

Bu yemek çeşidinin yöresel yemekler yapılan bir restoranda tadına bakabilirsiniz. Accin yemeğine, daha çok yöresel ev yemekleri yapan bir restoranda rastlayabilirsiniz. Mardin’in meşhur şeyleri arasında yer alan bir yemek çeşididir.

4-) Kaburga Dolması

mardin yöresel yemekleri : kaburga dolması
mardin yöresel yemekleri : kaburga dolması

Mardin’e giderseniz bu saydığımız yemeklerden mutlaka birini tatmalısınız. Bu yemekleri tadarak geçmişe küçük bir lezzet yolculuğu yapmış olursunuz. Mardin yöresel yemekleri arasında yer alan kaburga dolması oldukça doyurucu bir yemektir. Boş kaburgaların içi çeşitli malzemeler ile dolduruluyor.

Kaburgaların içini güzelce kuzu ciğeri, kuş üzümü, pirinç ve içi dolmalık fıstık ile dolduruluyor. Bu kaburga dolması fırında yavaşça pişer. Kaburga etleri fırında biraz piştikten sonra içi doldurulur ve aromalar karışır. Kaburga dolmasını bulgur pilavının üzerinde servis ederek tarif tamamlanır. Ayrıca Mardin Kürt yemekleri arasında da yer alır.

5-) Kiliçe

mardin yöresel yemekleri : kiliçe
mardin yöresel yemekleri : kiliçe

Başka bir yemek çeşidi olan bu tarif de farkını korur. Mardin yöresel yemekleri hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz. Bilindiği üzere neredeyse her yörede hamur işi bulunur. Bu yörenin de kendine öz hamur işi tarifleri bulunmaktadır. Kiliçeyi Hristiyanlar düğün veya cenaze törenlerinde yaparak ikram ederler. Nasıl başka yörelerde cenazelerde helva ikram ediliyorsa bu yörenin adeti de böyledir.

Mardin yöresel yemekleri arasında yer alan kiliçe zencefil, tarçın ve mahlepin karışımı olarak yapılıyor. Bu çöreğin bir diğer adı da Hayat Çöreğidir. Düğün törenlerinde damat çöreği ikiye böler ve hayatını paylaştığını dile getirir.

6-) Kibe İşkembe Dolması

Her insan işkembe tüketmez. Ama eğer işkembe tüketiyorsanız ve seviyorsanız bu dolmaya da bayılacaksınızdır. İşkembe kuzu karnından alınarak iç harçla birleştiriliyor. İç harcında pirinç bulunuyor. İşkembeleri ağzı nazik bir şekilde kapatılarak yavaşça pişmeye bırakılıyor. Pişen yemek servise hazır hale geliyor.

7-) İkbebet

YouTube video

İkbebet adı ne kadar yabancı gelse de aslında başka yörelerde haşlanmış içli köfte olarak geçmektedir. Yapılan içli köftenin harcı soğanlı ve etli bir şekilde yapılır. Daha sonra köftelerin içi doldurulur. En son ise kızartılmasının aksine haşlanarak pişiriliyor. Ve servise hazırdır.

Mardin yemek yerleri hakkında bilgi almak istiyorsanız internet aracılığı ile araştırma yapabilirsiniz. Ama yöresel yemek yapan restoranları araştırıp bulmayı unutmayın. Mardin yöresel yemekleri tatlarını tatmadan Mardin’den ayrılmayın.

8-) Mardin Usulü Dizme

Yemeğin yöresel adı Mazlum’dur. Çok yabancı olmadığımız bir yemek çeşididir. Yemeğin içeriğinde patlıcan, köfte, kabak ve patates bulunmaktadır. Yan yana dizilen bu malzemeler buharda pişiriliyor. Buharda pişirilirken salçalı sos ile buluşturuluyor. Mazlum yemeği hafif bir yemek çeşididir.

9-) İrok

Haşlama içli köftenin tarifinden bahsetmiştik. Bu yemek çeşidi haşlamanın aksine kızartılarak yapılır. İrok normal içli köftelerden farklı olarak yuvarlak şeklinde hazırlanır. Yağ ile kızartılan yemek içli köfte sevenler için tam bir damak çatlamasıdır. Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun.

10-) Maklube

YouTube video

Kökeninde Arap yemeği olan bir çeşittir. Mardin’de sıklıkla yapılan yemek, kuşbaşı etler ile yapılır. Kuşbaşı doğranmış olan etler iyice pişirilir. Tepsinin içine öncelikle pirinç pilavı yerleştirilir. Pilavın üzerinde de kuşbaşı etlerimiz konularak servis edilir.

Bu yemek çeşidi genelde ortadan hep birlikte yeniliyor. Yanına da salata ve yoğurt servisi de yapılabiliyor. Mardin yöresel yemekleri arasında yer alan makbuleyi tadacak herkese afiyetler olsun diyoruz.

11-) Soğan Kebabı

Soğan kebabı yapılması kolay olan yemekler arasında yer almaktadır. Ortadan ikiye kesilen soğanların içine iç harcı doldurulur. İç harcı, köfte karışımı bir malzemeden oluşur. Fırında pişirilir ve soğanlar iyice kızartılır. Hazır olan yemeğinizin üzerine nar ekşisi, zeytinyağı ve limon ekilerek servise açık hale gelir.

12-) Kahiye Tatlısı

Mardin’in meşhur tatlıları arasında yer alan Kahiye tatlısı çok lezzetlidir. Tatlının hamuru künefe peyniri ile yapılır. Üzerine şerbet dökülüp Antep fıstığı serpildiğinde müthiş bir tat elde ediliyor. Tatlının yanına Mardin’de meşhur olan kahve, mırra eşlik edilirse mükemmel olur.

13-) Harire Tatlısı

YouTube video

Mardin yöresel yemekleri arasında yer alan Mardin tatlısı olan Harire tatlısı tercih edilen bir çeşittir. Bu tatlı bir nevi Mardin pudingidir. Un, şeker, su ve üzüm pekmezinden yapılır. Bu karışım pişirildikten sonra üzerine tarçın ilave ediliyor. Tatlı soğuduktan sonra servis ediliyor. İsterseniz bu tarifi evde de deneyebilirsiniz.

14-) Zingil

Zingil adlı tatlı bildiğimiz lokma tatlısıyla aşırı benzerdir. O yüzden lokma tatlısını düşünerek sevip sevmeyeceğinizi bir nevi anlayabilirsiniz. Hamuru kolay bir şekilde elde ediliyor ve yağda kızartılıyor. Kızaran tatlıya şerbet eklenerek zingil elde ediliyor.

15-) Cevizli Sucuk

Mardin için özel olan üzüm şırasından elde edilir. Cevizli sucuk, Zinnar Köyü’nün 6 metre civarı altından çıkarılan beyaz toprak ile yapılır. Cevizli sucuk gün içinde çerez olarak tüketebilir. Mardin yöresel yemekleri arasında olan bu çerez kahvenin yanında gayet iyi gider.

16-) Lebeniye Çorbası

Çorbaların en lezzetlilerinden Lebeniye çorbası, yoğurtlu bir çeşittir. Pirinç, köfte ve nohut malzemeleri ile yapılan çorbaya bir de yoğurt katılarak lezzet üstüne lezzet eklenir. Lebeniye çorbasını Mardin’de kolayca bulabilirsiniz. Çorbanın yapımı çok zor olmadığı için evde kendiniz de deneyebilirsiniz.

17-) Un Çorbası

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin meşhur çorbalarındandır. Un çorbası Mardin’de de sık sık tüketilmektedir. Tereyağında unu kavurarak üzerine zeytinyağı dökülüyor. Üzerine pul biber ve nane ile hazırladığınız sosu döktüğünüzde lezzeti daha iyi hissedeceksiniz.

Mardin yöresel kıyafetleri, tarihi yapıtları, lezzetli damak çatlatan yemekleri ile tam görmelik bir yerdir. Mardin kültürü, tarihi ve doğası kadar Mardin yöresel yemekleri de oldukça meşhur. Mardin yemekleri hakkında hazırladığımız yazımızın bu kısmında sizler tarafından iletilen soruları kısaca yanıtlamak istiyoruz.

Mardin Yemekleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mardin’in hangi yemeği meşhurdur?

Mardin yemekleri denildiğinde ilk akla gelen kesinlikle kaburga dolması olmaktadır.  Kuzu eti ile hazırlanan bu yemeği yemeden Mardin gezisini tamamlamanızı tavsiye ederiz.

Mardinde neler yenir?

Mardin yöresel yemekleri çeşitliliği içerisinde mutlaka damağınıza uygun lezzetler bulmanız mümkün. Peki, Mardin de ne yenir derseniz; Genadir Çorbası, Kaburga dolması, Kibbe Dolması, Soğan kebabı, Lebeniye Çorbası, Sembusek ve zingil önerilerimiz arasında ilk sıralarda yer alır.

Mardin Kızıltepe Neyi Meşhur?

Mardin tarihi yerler açısından oldukça zengin bir ilimiz. Mardin Kızıltepe de ne yenir sorusunun yanıtını verecek olursan Mardin yöresel yemekleri yapan restoranları ziyaret edebilirsiniz.

Mardin’de hangi tatlı yenir?

Mardin yöresel yemekleri arasında tatlılar da bulunuyor. Mardin’in meşhur tatlısı nedir? sorusuna yanıt verecek olursak Zingil, Harire ya da Süryani çöreği önerilerimiz arasında yer alır.

Mardin’in neyi meşhur kahvesi?

Mardin kendine has lezzeti bulunan Mırra kahvesi ile de meşhurdur. Özellikle kahveyi sert sevenler için kesinlikle tavsiye ederiz. [

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir