1. Anasayfa
  2. Yurtiçi Gezi Rehberi
Trendlerdeki Yazı

5 Muhteşem Mardin Tarihi Yerler Keşfine Hazır mısınız?

Medeniyetler kenti Mardin Tarihi Yerler sayısının çok olduğu gibi, yemek kültüründe de oldukça çok çeşitlilik vardır.

5 Muhteşem Mardin Tarihi Yerler Keşfine Hazır mısınız?
1

Medeniyetler şehri Mardin tarihi yerler hakkında en detaylı bilgilere ulaşmaya hazır olun! Mardin’de ne yenir, Mardin evleri ve Mardin otelleri hakkında bilgilerinde yer aldığı yazımızda Mardin gezilecek yerler ile 5 Mardin tarihi yerler hakkında bilgilere yer vereceğiz.

YouTube video

Medeniyetler şehri olarak tanınan Mardin, geçmişten günümüze değin birçok dinin ve ırkın birlikte huzur içinde barındığı ve farklı kültürlerin iç içe karışarak birçok tarihi mekanın orta çıkmasına neden olmuştur. Cami, kilise, kale ve türbeleri ile geçmişin izlerini taşıyan Mardin kenti, gezi ve seyahat severler tarafından Mardin tarihi mekanlar nelerdir, gibi araştırmalar yapmaktadır. Biz de medeniyetler kenti olan bu şehir hakkında detaylı bilgiler vererek sizlere, tarih kokan mekanların tüm özeliklerine yer vereceğiz.

Mardin Hakkında Bilgi

Türkiye’nin en kalabalık şehirleri arasında 26. Sırada yer alan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Suriye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Siirt illeri ile komşudur. M.Ö 4500 tarihi geçmişi ile farklı kültürlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması sebebi ile Mardin Tarihi Yerler açısından oldukça zengindir. Günümüzde de halen Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar bir arada yaşamaktadır.

Mardin’de Ne Yenir? Mardin’in Neyi Meşhur?

mardin'in neyi meşhur| mardin yemekleri: kaburga dolması
mardin’in neyi meşhur| mardin yemekleri: kaburga dolması

Medeniyetler kenti Mardin Tarihi Yerler sayısının çok olduğu gibi, yemek kültüründe de oldukça çok çeşitlilik vardır. Birbirinden lezetli baharatların yemeklere verdiği tat ile tam bir Güneydoğu mutfağı olduğunu açıkça belli etmektedir. İşte Mardin kültüründe yenilecek yemekler şunlardır;

  • Lebeniye Çorbası
  • Kibbe Dolması
  • Soğan Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • Çağla Yemeği
  • Genedir Çorbası
  • Sembusek
  • Mardin Çöreği
  • Soğanlı Mardin Kebabı
  • Mırra Kahvesi
  • Peynir Helvası
  • Cevizli Börek
  • Zingil Tatlısı
  • Kuru Patlıcan Dolması
  • Mardin Usulu İçli Köfte
  • Soğan Kebabı
  • Erik Yahnisi (Alluciye)
thumbnail
Mardin Yemekleri
Mardin Yöresel Yemekleri Nelerdir?| 17 Eşsiz Lezzet

Mardin Konaklama Fırsatları ve Ulaşım?

mardin tarihi yerler | mardin otelleri
mardin tarihi yerler | mardin otelleri

Mardin’de gezilecek yerler çok olduğu gibi konaklama fırsatları da oldukça geniştir. Medeniyeti temsil ettiğinden ve tarihi mekan sayısının çokluğundan dolayı her yıl sayısız turist ziyaret etmektedir. Bundan dolayı konaklama sayıları maksimum seviyeye ulaşmıştır. Tarihi mekanlara yakın yerlerde ve şehir merkezinde çok sayıda pansiyon ve Mardin otelleri bulunmaktadır. Ayrıca günlük ve haftalık kiralık daire sayısı da çoktur.

Mardin de Evlilik Teklifi Yapabileceğiniz 5 Mekan merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederiz.

Mardin ulaşım altyapısı oldukça gelişmiş düzeyde olduğu için kara yolu ulaşım olanağı oldukça rahattır. Ayrıca 1999 yılında yapılan havalimanı şehre uzaklığı 20 kilometredir. Havalimanından merkeze, HAVAŞ dolmuşları ve taksi ile gidebilirsiniz.

Mardin Ne Zaman Gezilmeli?

Karasal bir iklime sahip olan Mardin’i her mevsimde gezmek mümkün değildir. Çünkü kışın havanın kuru soğukluğu ve yazın bunaltıcı sıcaklığı insanın tarihi yerlerden zevk almasını engellemektedir. Bunun için Mardin Tarihi Yerler gezmek isteyen bir kişi veya grup, ilkbahar ve sonbahar aylarında gezmesi gerekir. Çünkü bu aylarda hava hem aşırı soğuk hem de aşırı sıcak değildir.

Medeniyetler Kenti Mardin Tarihi Yerler

Köklü bir geçmişi olan Mardin, yaklaşık 4500 yıldır tarihi mekanlarını korumakta ve birlikte yaşadığı farklı din ve ırk insanları ile kültürel ilişkiler kurarak medeniyetler kenti haline gelmiştir. Huzur ve samimiyetin şehri olan Mardin Tarihi Yerler şunlardır;

1.     Mardin Kalesi

mardin tarihi yerler | mardin kalesi
mardin tarihi yerler | mardin kalesi

1.600 yıllık geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Kalesi, halk adıyla Kartal Yuvası olarak tanınmaktadır. Doğal ve büyük taşlar ile inşa edilen Mardin Kalesi, Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yeniden inşa edildiği söylenmektedir. Eşsiz manzarası ile Mezopotamya’da bulunan ovalara ev sahipliği yapan bu kale, eskiden sırasıyla Sümerler, Persler, Romalılar, Bizans, Selçuklu ve daha sonraları ise Osmanlıya ev sahipliği etmiştir.

Mardin  Kalesi, bazı çalışmalar nedeniyle uzun bir süre çalışma aşamasında olsa da, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çünkü bu kale, birçok uygarlığa ve dine ev sahipliği yapmıştır.  Ayrıca Mardin Kalesi, il merkezine uzaklığı 5 kilometredir. Merkezden yürüyerek de gidebileceğiniz gibi o semte giden şehir içi dolmuşlar veya taksilerle de gidebilirsiniz.

2.     Mardin Tarihi Yerler : Deyrulzafaran Manastırı

Kubbesinin haç şeklinde olmasından dolayı Kubbeli Kilise olarak bilinen Mor Hoananyo Kilisesi, MS 491 ila 518 yılları arasında yapılmıştır. Bu kilisenin mimarları ise Thedore ve Theodoius kardeşlerdir. Bu manastır günümüzde de halen Süryaniler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Deyrulzafaran Manastırı, merkeze uzaklığı 5 kilometredir.

Eski mimari yapısının doğal güzelliğinin yanı sıra  ve manastırın içinde 52 mezar bulunmaktadır. Güneş tapınağı olarak inşa edilen bu manastıra ek olarak Meryem Ana, Azizler Evi ve Kubbeli Kilise İnşa edilmiştir.

Ziyarete açık olan bu manastır, Mardin tarihi yerler arasında en çok yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Yazın 8.30 ile 17.30, kışın ise 9.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyarete açık olmakla birlikte giriş ücretsizdir.

.

3.     Mardin Dara Antik Kenti

mardin tarihi yerler | mardin dara antik kenti
mardin tarihi yerler | mardin dara antik kenti

Mardin Dara Antik Kenti ya da diğer adıyla Dara Mezopotamya Harabeleri, merkeze olan uzaklığı 30 kilometredir. 505 yılında doğu sınırlarını korumak amacıyla kurulan bir askeri üsttür. İmparator Anastasius tarafından kurulan bu üs, mezopotamya’nın önemli yerleşim alanları arasında yer aldığı kabul edilmektedir.

Dara Mezopotamya Harabelerinin etrafı 4 kilometrelik surlarla çevrilmiştir. Bu surların içinde Kale, saray, çarşı, kilise, su depoları, zindan ve tophane gibi kalıntılar bulunur. Ayrıca Roma dönemine ait ev ve mağara yerleşimleri bulunmaktadır.

4.     Mardin Müzesi

Mardin Katolik Patrikhanesi, 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam tarafından yapılmıştır. uzun bir dönem dini merkez, askeri üs, karakol ve sağlık ocağı gibi alanlarda kullanılan Süryani patrikhanesi, 1995 yılında restorasyon yapılarak müzeye çevrilmiştir. Mardin Müzesinde sümerler, persler, bizanslılar, selçuklular ve osmanlı döneminden kalma tablet, gümüş ve altın eşyalar bulunmaktadır.

Birçok medeniyetin ve imparatorluğun kalıntılarını taşıyan Mardin Müzesi, Mardin’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında yer almakta ve her yıl binlerce hem yabancı hem de yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Ziyaret saatleri ve Adresi: Hafta içi 8.30 ile 19.00 saatleri arasında açık olan müze, hafta sonları ise 9.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

18 yaşından küçüklere ve 65 yaş üzeri olanlara giriş ücretsiz iken, yetişkinlerden 5 TL giriş ücreti alınmaktadır. Şar Mahallesinde bulunan Mardin Müzesinde müze kartı geçerlidir.

5.     Mardin Evleri

mardin tarihi yerler | mardin evleri
mardin tarihi yerler | mardin evleri

Mardin gezi sırasında en çok dikkat çeken yerler arasında Mardin evleri de bulunmaktadır. Tarih ve kültür kokan sokakları ve eski yapıdaki evler, adeta insanı mest ediyor. Yabancı ve yerli turistlerin ilgi odağı olan Mardin evleri, medeniyetler kentine doğal ve büyüleyici bir görünüm katmaktadır.

Mardin evlerine gitmek için Mazi Dağlarını güney yamacına yani Midyat’ta gitmeniz gerekir. Midyat’ta bulunan bu tarih kokan evler, Mardin’e doğal bir güzellik katmıştır. Mardin evlerine gitmek için Mardin/ Midyat dolmuşlarına binerek gidebilirsiniz.

Mardin güzelliği ve tarihi mekanları ile dikkat çeken bir şehir olarak karşımızda. Peki büyüleyici güzelliğe sahip bir başka ilimizi de tanımak ister misiniz? Doğu’nun İncisi Van Gezilecek Yerler| 10 Muhteşem Güzellik ile tanışmaya hazır olun…

Mardin Kapı Şen Olur Sözleri

Mardin hakkında bilgi verdikten ve Mardin tarihi yerler nereleri öğrendikten sonra sizlere Mardin ile ilgili bir şarkı dinletmek istiyoruz. Mardin kapı şen olur sözleri Murat Korkmaz sesinden…

YouTube video

Mardin görülmeye değer kentlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mardin’in tarihi ve kültürel özellikleri hakkında detaylı bilgi verdikten sonra en çok sorulan sorulara da yanıt vermek istiyoruz.

Mardin’de yaşayan dinler?

Mardin yüzyıllardır 7 Din ile 7 Dili bir arada barındıran ve barış ile hoşgörü içerisinde harmanlanan bir medeniyet şehridir.

Mardin’in neyi meşhur?

Mardin’in en meşhur çorbası Lebeniye çorbası iken en meşhur yemeği ise Mardin usulü içli köfte olarak bilinir. Mardin hediyelik eşya alternatiflerinizde ise telkari olarak isimlendirilen gümüş işleme ürünler ile Bakır kaplar yer almaktadır.

Mardin’de gezilecek yerler neresi?

Mardin’de nerelere gezilir diye soruyorsanız Dara antik kenti liste başında yer alırken Mardin evleri, Mardin müzesi ve Mardin Çarşıları kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındadır.

Eski Mardin kaç yıllık?

 Mardin tarihi MÖ 4.500 yıllarına kadar dayanmaktadır.

Mardin eski ismi nedir?

Mardin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir şehir olarak tarihi kaynaklara baktığımızda Arapça dilde yazılmış kaynaklar ismini Maridin olarak ederken Süryanice hazırlanmış kaynaklarda ise ismi Marde olarak geçmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. çok güzel anlatmışsınız ve yerler hakkında bilgi sahibi oldum teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir