1. Anasayfa
  2. Yurtiçi Gezi Rehberi

Samsun Gezilecek 10 Yer

Samsun Gezilecek 10 Yer
0

Samsun, Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan büyükşehrimiz. Bugünkü durağımız orta Karadeniz’in gözbebeği ilimiz. Samsun Karadeniz bölgesindeki sağlık, eğitim, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açısından en gelişmiş şehir olması ile biliniyor.

Bu şehir bizim en bilinen eski yerleşim yerlerimizden. Tarihi MÖ 60.000 yılına dek uzanıyor. Burada bilinen en eski halk Kaşkalılar. Şehir; Kaşkalılardan sonra Hititliler, Persler, Makedonyalılar ve Pontuslar gibi daha birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış.

Üzerinde barındırdığı dönem ve milletler dolayısıyla Samsun tam bir tarih cenneti. Olur da bir Karadeniz turuna çıkarsanız mutlaka rotanızı Samsun üzerinden çözmelisiniz.

Samsun ve Tarihi Geçmişi

samsun

Bizler için özel bu konumda olmasının coğrafi avantajlarının dışında bir nedeni daha var. Bu ülkede 19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla bir süreç başladı.

Samsun monarşik düzenden demokrasiye geçişimizin, Cumhuriyeti ilan etme adımlarımızın ilk durağı. Bu yüzden gitsek de gitmesek de hepimizin kalbinde bir Samsun aşkı var. Madem Karadeniz’in başkenti veya Atatürk Şehri olarak anılan bu şehri çok seviyoruz. Bu kez de Samsun Belediyesi ile güzelliklerinin korunduğu bu şehri gezelim dedik. Kemerlerinizi bağlayın dolu dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.

Samsun Kent Müzesi

samsun
samsun

Samsun’un tarihini görebileceğiniz en güzel yer. Üstelik müzeye giriş ücretleri de oldukça uygun. Bu kent müzesi çoğu kent müzesinin aksine oldukça detaylı ve özenle hazırlanmış bir müze. İçeride her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülüp özenle hazırlanmış. Samsun tarihine en ufak ilgi duyan herkesin Kent Müzesi’ne uğramasını tavsiye ediyoruz.

Amisos Mezarları

Şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunan mezarlar Baruthane denen bir yerde konumlanıyor. Müze olarak geçen Amisos mezarlarının yanında bir de Amisos tepesi adında bir tepe var. Tepeye çıkışla deniz manzarası ile birlikte teleferikle yapılıyor. Tepedeki deniz manzarası gerçekten olağanüstüdür. Dilerseniz bu manzaraya karşı, tepede bulunan Amisos restoranından yemek de yiyebilirsiniz.

Oldukça büyük olan bu müze alanında birkaç tane de mağara bulunuyor. Mezarların tarihi yapısı, tepenin doğası ve havasıyla burası Samsun’un en güzel yerlerindendir. Bu kocaman müzeyi gezmek için kesinlikle birkaç saat ayırmalısınız.

Bandırma Vapuru

samsun

Kurtuluş Savaşı’ndan bildiğimiz Bandırma Vapuru hepimizin gönlüne taht kurmuş durumda. Vapur, İsmail Hakkı Durusu kaptanlığında 1 Mayıs 1919’da İstanbul’dan buraya getirilmiş.

Osmanlı’nın yıkılıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasındaki ilk adımlarda yer geminin birebir imitasyonu günümüzde burada sergileniyor. Bu vapur gerçeğinin tamamen aynısıdır. İç tasarımı Abdi Güzel tarafından yapılan Bandırma Vapuru Müzesi’nin yapımı 2001’de tamamlanıyor. 2003 yılında da ziyarete açılıyor.

İlk Adım Anıtı

Bu anıt adından da anlaşıldığı üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da ilk adım attığı yerde bulunuyor. Anıt, Ulu Önder Atatürk’ün doğumunun 100. yılında yaptırılmış. Tasarımını ise Mimar Seçkin Viter üstlenmiş.

Tarihi konumu gereği hepimizin çok iyi bildiği bu yer her Türk’ün ölmeden önce görmesi gereken yerlerden bir tanesi. Hep kitaplarda hayranlıkla okuduğumuz o yer mükemmel sahil manzarası ve anıtıyla sizleri bekliyor.

Samsun Atatürk Evi

Bu ev Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evinin birebir aynısıdır. Daha önce Selanik’te bulunduysanız mutlaka gidin diyeceğimiz bir yer değil ama görmemiş olanlar için büyük bir fırsat. 2006 ziyarete açılan ev Tekkeköy’de bulunuyor. İlk Adım Anıtını anlatırken de bahsettiğimiz gibi burası da her Türk’ün ölmeden önce görmesi gereken yerlerden.

Gazi Müzesi

samsun

Gazi Müzesi uzunca bir tarihe sahiptir. Bu bina 1902 yılında Jean Lonnis Mantika tarafından otel olarak yaptırılmış. Mantika Palas adıyla açılan otelde, Samsun gezileri boyunca Mustafa Kemal Atatürk de konaklamış. Birkaç yıl içerisinde bina Mustafa Kemal’e hediye edilmiş. Mustafa Kemal’in ölümünde sonra ise 1940 yılında müze olarak ziyarete açılmış. İçeride Onuncu Yıl Nutku, Atatürk ile ilgili belge ve fotoğraflar gibi eserler bulunuyor. Buraya kadar gelmişken Gazi Müzesini gezmeden dönmek olmaz.

Ladik Gölü

Samsun’daki tarihi mekanlar say say bitmiyor elbette ancak biraz da coğrafi özelliklerine göz gezdirmek istedik. Bunlardan ilki Ladik Gölü.

Yaklaşık 870 hektarlık bir alanda bulunan bu göl oldukça büyük. Gölün içerisinde küçük adacıklar da bulunuyor. Ormanlık bir alanda bulunan göl kampçılık ve balıkçılıkla ilgilenenler için ise biçilmiş kaftan. Gidenler bilir ki Samsun’da huzur dolu bir piknik veya kamp tatili için ilk adres Ladik Gölü’dür. Giderken bagajınızı yiyecek doldurmayı unutmayın.

Tekkeköy Mağaraları

Tekkeköy ilçesine 1 km uzaklıktaki bu mağaralar hem tarihi ve hem coğrafi açıdan öneme sahip. Mağaralarda yapılan arkeolojik kazılar burada Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağına ait bulgular ortaya çıkarmıştır.

Bilindiği üzere burası Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden. Mağaralardaki kazılardan çıkan kalıntılar da bunu destekler nitelikte. Bulunan aletler burada halkın avcılık ve toplayıcılıkla yaşamlarını sürdürdüklerini ortaya koyuyor. Oldukça estetik manzaralara da ev sahipliği yapan Tekkeköy mağaraları Samsun’a gelmişken kesinlikle görmeniz gereken yerlerden.

Akalan Şelaleleri

samsun

Samsun’un en sevilen piknik mekanlarından biri de Akalan Şelaleleri. Bu doğa harikası irili ufaklı 18 şelaleden oluşuyor. Burası hem şelaleleri hem de çevresindeki doğanın güzelliğiyle Samsunluların piknik için en sık tercih ettiği mekanlardandır.

Şelaleler 15 metre yükseklikten dökülerek ziyaretçiler tam bir görsel şölen oluşturuyor. Bunların yanı sıra doğa sporları yapmaya da ikan sağlayan şelaleler her mevsim ziyaretçi akınına uğruyor.

Hamamayağı Kaplıcası

9 farklı lokasyon gezdikten sonra yorulmuşsunuzdur diye düşündük. Dinlenmek isteyenler için gidilebilecek en güzel yer Hamamayağı Kaplıcası. Ladik ilçesine 13 km uzaklıkta bulunan kaplıcanın suları mineraller bakımından oldukça zengin. Öyle ki bu kaplıca dünyadaki önemli olarak adlandırılan kaplıcalardan bir tanesidir.

Buradan akan kaplıca sularının sinir hastalıklarına, romatizmaya, nevrit nevraljiye rahatsızlıklarına şifa olduğu söyleniyor. Denilen kadar mucizevi bir şifası var mıdır bilinmez. Ancak Hamamayağı Kaplıcası, insanın modunu anında yükselten bir auraya sahip olduğu da bir gerçek. Hazır bir yolculuğa çıkmışken buraya bir şans vermemek olmaz.

Sizler için burada kesinlikle görülmesi gereken 10 lokasyonu derledik. Karadeniz ikliminin güzelliği, coğrafi avantajları ve tarihi konumuyla hepimizin en az bir kez gezip görmesi gereken bir ilimiz. Bu yıl siz de biraz kuzeylere kaçma planları yaptıysanız, Burayı sakın es geçmeyin. Unutmayın Karadeniz’in en gözde turistik mekanlarından Samsun her mevsim sizi bekliyor.

İlginizi çekebilecek bir diğer yazımız: Hatay Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir