1. Anasayfa
  2. Dünya Mutfakları

Hatay Yöresel Yemekleri

Hatay Yöresel Yemekleri
0

Hatay yöresel yemekleri Türk mutfağını zenginleştiren birçok lezzeti bir arada barındırmaktadır. Türk mutfağının leziz yemekleri her daim damaklarda tat bırakmaya devam etmektedir.

Hatay’a gelenlerin tadına bakmadan geçemeyeceği bu lezzetler Türkiye’de olduğu gibi tüm dünya’da da adını duyurmayı başarmıştır.

Muhteşem Lezzetleri İle Hatay Yöresel Yemekleri

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, Türk mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Hatay yöresel yemekleri et yemeklerinden hamur işlerine, köftesinden böreğine kadar yüzlerce kendine özgü yemeği ile damaklara lezzet katmaya devam etmektedir.

1.      Tepsi Kebabı

Tepsi kebabı denildiğinde şüphesiz akla ilk gelen yerlerden biri Hatay olmaktadır. Bu lezzetli yemeği yerinde yemek isteyenler Hatay’a gelerek tepsi kebabı yiyebileceği gibi yöreye özgü diğer yiyeceklerin de tadına bakma imkanına sahip olacaklardır.

Et yemeklerinin sıklıkla tüketildiği yörede, kıyma, soğan, domates, sivri biber gibi birçok malzeme ile birlikte baharatların kendine has bir şekilde bir araya getirilmesiyle yapılan yemek eskiden olduğu gibi günümüzde de hala aynı tatla sevenleriyle buluşmaya devam etmektedir.

2.      Fellah Köfte

hatay-yoresel-yemekleri

Hatay yöresel yemekleri arasında bulgurun ayrı bir önemi vardır. Özellikle bulgurla yapılan yemekler pirinçle yapılan yemeklere göre oldukça fazladır. Bulgurun en lezzetli hale dönüştüğü yemeklerden biri de fellah köfte olmaktadır.

İrmik, salça ve ince bulgur kullanılarak hazırlanan fellah köfte marifetli eller tarafından yoğrularak sarımsaklı yoğurt ile birlikte tüketilmektedir. Yöreye özgü lezzetlerin başında gelen fellah köftenin tadına bakmak isteyenler bu tat için farklı memleketlerden bu şehre gelmektedirler.

3.      Firik Pilavı

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Firik pilavı, kendine has lezzetiyle Hatay mutfağının da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Pilavın özelliği firik bulguru ile yapılıyor olması ve bu bulgurun bu yörenin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almasıdır.

Bulgur ve nohut’un birbirinden leziz baharatlar ve malzemelerle bir araya gelmesi ile yapılan firik pilavının bir diğer özelliği ise içerisine katılan tavuk eti olmaktadır. Adını Türkiye’nin her yerinde ve dünyada duyuran bu leziz yemek Hatay’da sıklıkla tüketilmektedir.

4.      Humus

hatay-yoresel-yemekleri

Humus hemen her evde yapılan tadı damaklardan kolay gitmeyen meze türü yemeklerden biridir. Türk mutfağının yanı sıra Yunan ve Lübnan mutfağının da vazgeçilemezler tatları arasında olmaya devam etmektedir.

Her yörede bilinen humus nohut ve tahinin bir araya gelmesi ile hazırlanmaktadır. İçerisine eklenen sumak ile daha da lezzetli hale gelmektedir. Oldukça sık tüketilen humus Hatay yöresinin de vazgeçilmez tatları arasında olmaya devam etmektedir.

5.      Kağıt Kebabı

Türk mutfağının olduğu gibi Arap mutfağının da en leziz yemeklerin biri kağıt kebabı olmaktadır. Birbirinden farkı ve kendine özgü malzemelerin bir araya gelmesi ile yapılan yemek Hatay yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Etlerin ve sebzenin bir araya gelmesi usta ellerin lezzeti bir araya geldiğinde kağıt kebabını Hatay’da yemenin tadı bir ayrı çıkmaktadır. Bu nedenle Hatay kağıt kebabını yerinde yemek isteyenlerin uğrak mekanları arasında yer almaktadır.

6.      Kepse Pilavı

hatay-yoresel-yemekleri

Hatay kendine özgü yüzlerce yemeğiyle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kepse pilavı Hatay yöresel yemekleri arasında ayrı bir öneme sahiptir. Yasemin pirinciyle yapılan kepse pilavı birçok baharatın bir araya gelmesi ile farklı tatlar arasında yer almaktadır.

Kepse pilavına daha da lezzet katmak isteyenler safran ve tavuk eti ekleyerek de zenginleştirebilirler. Damak tadı herkeste farklı olsa da kepse pilavı Hatay’a özgü yemekler arasında olmaya devam edecektir.

7.      Biberli Ekmek

Hemen her evde afiyetle tüketilen biberli ekmek aslen Hatay’a ait olan yiyeceklerden biridir. Hazırlanışı oldukça kolay olan salça kullanılarak yapılmakta ve farklı baharatlar katılarak zenginleştirilmektedir.

Salça, biber ve soğan ile hazırlanan biberli ekmek yiyenlerin damaklarından kolay gitmeyen bir tat bırakmaktadır. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmez olan biberli ekmek günümüzde pek çok ilde sevilerek tüketilmektedir.

8.      Ceviz Reçeli

Adını pek sık duyulmayan Hatay’a özgü olarak bilinen tatlardan bir de ceviz reçeli olmaktadır. Hatay yöresel yemekleri arasında en dikkat çekenlerden olan ceviz reçelini Hatay kahvaltı sofralarında sıklıkla görmek mümkündür.

Hazırlanışında ham cevize karanfil ve kiraç kaymağı eklenerek yapılan bu lezzetli tat kış aylarında sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır. Bu farklı bir o kadar lezzetli yiyeceğin tadına bakmak isteyenler Hatay’a gelerek, ceviz reçelini yerinde yeme imkanı bulmaktadırlar.

9.      Künefe

hatay-yoresel-yemekleri

Hatay ile özdeşleşen ve Hatay denildiğinde akla ilk gelen tatlardan biri künefe olmaktadır. Birçok yörede farklı çeşidi yapılan künefe aslen Hatay’da yenildiğinde gerçek lezzeti almak mümkün olmaktadır.

Hatay yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda olan künefe, tuzsuz peynir kullanılarak yapılmaktadır. Kadayıf, şerbet ve fıstık bir araya getirilerek yapılan künefe yörenin en sık tüketilen tatlıları arasında yer almaktadır.

10. Muhammara

Pek çok yörede acuka olarak da bilinen muhammara, aslen Hatay’a özgü olan ve kahvaltılarda tüketilen bir yiyecek olmaktadır. Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde sıklıkla yapılan bu leziz yiyecek oldukça basit malzemelerle kolay bir şekilde yapılmaktadır.

İçerisine katılan malzemeler her yörede farklı olmasının yanında salça, sarımsak, ekmek içi gibi malzemeler muhammara’nın olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Günümüzde halen kahvaltılarda sevilerek tüketilen yiyecekler arasında yer almaktadır.

11. Yumurta Öccesi

Görünümü krepi andıran yumurta öccesi un, yumurta ve maydanoz ile birlikte hazırlanmaktadır. Hatay kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olan lezzetli yiyecek küçük porsiyonlar şeklinde hazırlanmakta ve kolay bir şekilde servis edilmektedir.

Yapılışı oldukça pratik olan yumurta öccesi bu özelliğinden dolayı sık olarak yapılmakta ve tüketilmektedir. Akdeniz bölgesinde daha fazla yapılmasının yanında Hatay’da da en çok yapılan kahvaltılık yiyeceklerden biridir.

12. Belen Tava

hatay-yoresel-yemekleri
hatay yöresel yemekleri

Hatay yöresel yemekleri arasında yer alan ve özellikle restoranlarda sıklıkla yapılan yemeklerden biri belen tava olmaktadır. Hazırlanışında kuzu eti kullanılan bu lezzetli yemek tereyağ içerisine eklendiğinde yemeğe daha fazla lezzet katmaktadır.

Belen tava isim itibariyle de Hatay’ın Belen ilçesinde olmazsa olmaz yemeklerden biridir. İsmini de bulunduğu yerde çok tüketilmesinden dolayı almıştır. Bu nedenle yöreye gelenlerin tadına bakmadan geçmediği önemli lezzetlerden biri olmaktadır.

13. Ekşi Aşı

Hatay Belediyesi sayesinde mutfakta da modernleşmeye gidilmiş. Hatay mutfağında sıklıkla yapılan ve yöreye özgü yemeklerden biri olan ekşi aşı, oruk köftesi ile hazırlanmaktadır. Ekşi ismini içerisine katılan nar ekşisinden alan bu yemek yörenin en çok tüketilen yemekleri arasında yer almaktadır.

Yapımında salça, nar ekşisi ve naneli su kullanılan ekşi aşı bölgede hem evlerde en çok yapılan hem de lokanta ve restoranlarda sıklıkla yapılıp severek tüketilen yemeklerden biridir. Hatay yöresel yemekleri adıyla ve tadıyla nam salmış Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer almaktadır.

Hatay Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar yazımızda da yöresel lezzetlere yer verdik. Aynı zamanda gezerek yemeniz için de yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir