1. Anasayfa
  2. Yurtiçi Gezi Rehberi

İstanbulda Görülmesi Gereken Yerler| 22 Muhteşem Yer

İstanbulda Görülmesi Gereken Yerler| 22 Muhteşem Yer
0

Tarihi, doğası, kültürü, medeniyeti, ağacı, kuşu, denizi ve daha yüzlerce özelliğiyle İstanbul eşsiz bir şehir. Elbette bu harika şehirde gidilmesi, görülmesi gereken çok fazla yer var ama içlerinden en önemli 22 tanesini sizler için derledik. Bu yazımızda çoğunlukla tarihi açıdan değerli İstanbulda görülmesi gereken yerler yer almaktadır.

İstanbulda Görülmesi Gereken Yerler

Onlarca medeniyete ev sahibi yapmış bir şehir olarak İstanbul gezilecek yerler açısından oldukça farklı alternatifleri bir arada sunuyor. Yurtdışından gelenler için gezi turları ile de gezilebileceği gibi kendiniz de İstanbulu keşfedebilirsiniz. İşte İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken 22 muhteşem yer listemiz.

1.     Topkapı Sarayı

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler| topkapı sarayı
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: topkapı sarayı

İstanbulda görülmesi gereken yerler listemizin ilk sırasında elbette ki Topkapı sarayı yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların, devlet adamlarının ve hizmetkârların ikametgahı olarak yaklaşık 400 yıl aktif olarak kullanılmış, siyaset ve kültür merkezi olarak zenginleşen Türk tarihinde çok önemli bir yer.

Yaklaşık 600.000 metrekarelik bir alan içerisinde bulunan saray yerleşkesine başa geçen her padişah ihtiyaca göre irili ufaklı yeni binalar inşa etmiş. Bu sebeple burada bir şehirde yürüyormuş gibi hissetmek mümkün. Ayrıca her bina ve her oda için farklı tasarımlara sahip çini desenleri gibi ayrıntılar da görülmeye değer. 600.000 metrekare gibi devasa bir alanı kaplayan Topkapı Sarayı’nda; birun, enderun, köşkler, lale bahçeleri, alay meydanı, harem gibi kısımlar mutlaka görülmelidir.

2.     Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Ayasofya’dan sonra alan olarak şehirdeki tüm camilerden daha büyüktür.Bu büyük cami birçok tarihi olaydan geçti.1660 yılında çıkan büyük yangın Süleymaniye Camii’ne ulaştı ve ciddi hasara neden oldu.

Elbette Sultan IV.Mehmet döneminde, Süleymaniye Camii’nin İstanbul’un cazibe merkezleri arasında parlaması için hasar gören kısımlar onarıldı. Yine de caminin orijinal tasarımını değiştiren rekonstrüksiyonunda Barok mimarisinin izleri görülebiliyor.

Süleymaniye cami yerleşkesi, şehirdeki bir tepe üzerine kurulduğu için aynı anda Galata Kulesi, Boğaz Köprüsü ve şehrin Asya tarafı görülebilmektedir. Aynı zamanda akşam üzeri ışıkların yavaş yavaş İstanbul şehrini nasıl aydınlatmaya başladığının panoramik bir görüntüsünün alınabileceği bir nokta…

3.     İstanbulda Görülmesi Gereken Yerler: Yerebatan Sarnıcı

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: yerebatan sarnıcı

İstanbulda görülmesi gereken yerler içinde önemli bir yere sahip olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis’te bulunan ve günümüzde varlığını sürdüren devasa bir yer altı sarnıcıdır. Bizans döneminden Osmanlı dönemine kadar bu bölge, çevredeki ana su deposu olmuş ve su kemerinden çekilen su burada depolanarak Sultanların yaşadığı Topkapı Sarayı’na dağıtılmıştır.

Yeraltı sarayında bazı sütunların tabanında Medusa’nın boynu var. Burada yüzyıllar öncesinin efsanevi dünyasında kaybolmuş gibi hissetmek olası bir durum. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da inşa edilen 60 sarnıç arasında hem büyüklüğü hem de dekorasyonu açısından en güzeli kabul edilir.

Osmanlılar, İstanbul’un fethinden tam bir asır sonra, mağaralarında su çeken ve kazılan çukurlardan balık avlayan kent sakinlerini gözlemleyerek burayı keşfetmişlerdir.

4.     Çırağan Sarayı

İstanbulda görülmesi gereken yerler içinde şimdilerde otel olarak kullanılan Çırağan Sarayı, aslen Abdülaziz’in Balyan ailesine tasarlamasını emrettiği bir saraydı. Çırağan Sarayı, Osmanlı mimarisinin geleneklerini yansıtmak için yapılan son saraydır. İstanbul Boğazı’nı gezerken mutlaka fark edeceğiniz güçlü bir gösterişe sahip bir saraydır.

5.     Rumeli Hisarı

Dedesi I. Bayezid’in (Yıldırım) Anadolu yakasına yaptırdığı Anadolu Hisarı’ndan ve hisarın stratejik öneminden çok etkilenen II. Mehmet’in (Fatih), Avrupa yakasına yaptırdığı hisardır. Hisar, İstanbul’un fethi sırasında hayati görev üstlenmiştir. İstanbul Boğazı’nın en dar noktasına inşa edilmek istenen hisarın yapımı için 7000’den fazla işçi çalışmış ve hisarı 4 ayda tamamlamışlardır. Kültürel tarih turizmi yapanlar için muhakkak görülmesi gereken bir yerdir.

6.     Kız Kulesi

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: kız kulesi

İstanbul’da denizin ortasında yer alan muhteşem bir kule olan Kız Kulesi, geçmişi 4. yy’a kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. İstanbul’un Asya yakasında irili ufaklı bir adada bulunan kule, keşfedilmeye değer çekici bir geçmişe sahip.

Kulenin ne zaman yapıldığı tam olarak belli olmasa da mimari üslup, MÖ 340’lardaki dönemle benzeşir. Hakkında çeşitli efsanelerin olduğu kule, İstanbul’un belki de en önemli simgesidir. Bu nedenle İstanbulda görülmesi gereken yerler arasında bulunur.

7.     Kariye Müzesi

Kariye Camii, 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar, defalarca genişletilip yenilenmiş ve bir Rum Ortodoks katedrali olarak işlev görmüştür, ancak o zamanlar ismi Konstantinopolis olan İstanbul 1453’te Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilince burası cami olarak kullanılmaya başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise bir müze olarak halka açıldı. Kariye Müzesi,İstanbul’un karmaşık tarihini anlatan ve Dünya Miras Alanı olarak kayıtlı bir yapıdır. Kariye Müzesi’nin öne çıkan özellikleri arasında, 14. yüzyıldaki tadilat sırasında boyanmış freskler ve altın mozaikler, duvardaki eşi bulunmayan İncil hikayesi (yazı) yer alır.

8.     Emirgan (İstanbul)

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
emirgan parkı

Avrupa yakasında yer alan Emirgan Parkı, İstanbul Boğazı boyunca geniş yer kaplayan bir bir parktır. Karadan boğaza doğru oluşmuş hafif eğim, baharda laleleri seyrederken Boğaz’ın görünmesini sağlar. İçerisinde lale temalı bir müzenin varlığına ek olarak, parkta lale sezonu boyunca sınırlı sayıda çeşitli ürünler ve yiyecekler için tezgahlar ve müzik aletleri çalmak için bir sahne vardır.

9.     İstanbul Arkeoloji Müzesi

Bu müze, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında bir ressam ve müzeolog tarafından inşa edilmiştir; Kaplumbağa Terbiyecisi lakaplı Osman Hamdi Bey, İstanbul’un ilk yerleşim yeri olan tarihi yarımada’da kurulmuştur. Bu müzede, Paleolitik (Neolitik), Neolitik, Kalkolitik (Taş Bakır) dönemleri, Helenistik, Roma ve Bizans dönemleri ile Osmanlı İmparatorluğuna ait çok sayıda kalıntı görülebilmektedir.

Müze gezinizi sanal müze ile yapma olanağına sahipsiniz. İstanbul arkeoloji müzelerini gezmek isterseniz sanal müze adresi: Sanal Müze

10.  Kapalı Çarşı

Eskiden ortadoğu’nun en büyük pazarlarından biri olduğu söylenirmiş Kapalıçarşı için. Kapalı Çarşı, yağmurlu günlerde bile ıslanmadan alışveriş yapmanın ve gezmenin tadını çıkarabileceğiniz bir yer. Osmanlı atmosferini hissettiren bu çarşı, 4000’den fazla dükkân, 60’tan fazla cadde ve 20’den fazla giriş-çıkış ile labirent gibi bir mekan halinde. klasik Türk lambaları, nazar bocukları, kilimleri, sarrafları, baharatları, parfümleri ve diğer çeşitli ürünleri bu tarihi çarşıda bulabilmek mümkün.

11.  Ayasofya Camii

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: ayasofya camii

Ayasofya, İstanbulda görülmesi gereken yerler arasında ilk yer. Cami, dünyanın en eski dini yapılarından biridir ve İstanbul tarihi boyunca çok sayıda deprem ve savaştan sağ çıkmayı başarmıştır. Bugün Ayasofya, büyüklüğü, mimarisi ve güzelliği açısından Türkiye’nin en özgün ve şaşırtıcı yapılarından biri olarak biliniyor.

Ayasofya Osmanlı’ya geçmeden önce 900 yıl boyunca kilise, Osmanlı orduları tarafından fethedildikten sonra II. Mehmet’in (Fatih) emriyle cami olarak kullanıldı. Cumhuriyetten döneminde ise müze statüsüne dönüştürüldü. 2020 yılında ise tekrar camiye dönüştürüldü.

12.  Beylerbeyi Sarayı

Dolmabahçe Sarayı’nı yapan ünlü mimar ailesi Balyanlar(Balyan ailesi), Abdülaziz’in emriyle Asya yakasında batı tarzı bir Beylerbeyi Sarayı da yaptı. 1865 yılında tamamlanan Beylerbeyi Sarayı, Sultan tarafından yaz aylarını geçirmek ve bazen dünyanın dört bir yanından gelen ileri gelenleri ağırlamak için kullanılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı büyük ölçüde üç bölüme ayrılmıştır: Erkekler için bir mahalle olan Selamlık, Sultan’ın ailesinin ve kadınların yaşadığı Harem ve çeşitli ziyafetlerin ve etkinliklerin yapıldığı İmparatorluk Sarayı.

Beylerbeyi Sarayı’nda, Abdülhamid’in Yunanistan’ın Selanik kentinde hapsedildikten sonra 1912’de II. İstanbul’a dönmesi ve ardından ölünceye kadar yaklaşık altı yıl geçirdiği biliniyor.

13.  İstanbul Boğazı

İstanbul, İstanbul Boğazı boyunca Avrupa ve Asya yakalarını kucaklayan bir şehirdir. Kuzeydeki Karadeniz’den güneydeki Marmara Denizi’ne uzanan İstanbul Boğazı, yolculuğunuz sırasında tekne ile incelikle keşfedebileceğiniz İstanbul’un turistik cazibe merkezleri ile çevrilidir. Boğazın çevresini tekne turları vasıtasıyla gezebilmek mümkün; uzun süren turlarla Karadeniz’e gitmek neredeyse bir gün sürüyor.

Kısa turlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevresinde dönüp yaklaşık 2 saat içinde kalkış noktasına dönüyor. Turların biletleri İstanbul’un Avrupa yakasında Eminönü iskelesinden satın alınabilir. Kısa turda gemi önce Avrupa yakasında sonra da Asya yakasında U dönüşü yapıyor. Dolayısıyla seyahat yönünün solunda oturulursa İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Dolmabahçe Sarayı ve Rumeli Hisarı gibi boğaz boyunca uzanan turistik yerlere daha yakından bakılabilir.

14.  Dolmabahçe Sarayı

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: dolmabahçe sarayı

19.Yüzyılda, I. Abdülmecid döneminde inşa edilen Dolmabahçe Sarayı’nın, batılılaşma dalgasının bir ürünü olduğu söylenebilir. İnşasından hemen sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun yeni siyasi ve kültürel merkezi olan Topkapı Sarayı’nın yerini aldı.

Geç dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını ve lüksünü sergileyen bir saray olan Dolmabahçe, “bahçelerle dolu bir saray” anlamına geliyor. Saray, büyük oranda, Paris’teki Versailles(Versay) Sarayı’nı taklit eden batı tarzı bir yapıdır.

15.  Taksim Cumhuriyet Anıtı

İstanbulda görülmesi gereken yerler arasında bulunan ve Beyoğlu semtinde yer alan Taksim Cumhuriyet Anıtı Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli sembollerinden biridir. Eski bir mezarlık üzerine inşa edilmiştir. 1928’de halka açık hale gelen bu anıt, İtalyan heykeltıraş Canonica’nın eseridir.

Bir taraf 30 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar cephesinde Mustafa Kemal’i temsil ederken, diğer tarafta (kartpostaldaki) Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, halk ve ordu ile 29 Ekim’deki cumhuriyetin ilanını temsil eder. Cumhuriyetin kuruluşunun en büyük simgelerinden biri olan Taksim Cumhuriyet Anıtı, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.

16.  Galata Kulesi

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: galata kulesi

Galata Kulesi, 6. yüzyılın başlarında bir deniz feneri olarak aktifti, 6. yy’dan 19. yy’a genel olarak hapishane ve 20. yy’ın ilk çeyreğine kadar rasathane olarak kullanıldı. Savaşın bombardımanıyla yıkıldı, ancak 1960’larda restore edildi ve günümüzde varlığına devam ediyor.

Kule içinde 17. yüzyılda mucit Hezârfen Ahmet Çelebi’nin dünyada ilk kez Galata Kulesi’nden Asya yakasındaki Üsküdar şehrine yapay kanatlarla uçtuğuna çeşitli anekdotlar vardır. Kule taştan yapılmıştır, kalem benzeri bir siluete sahiptir ve yaklaşık 67 metre yüksekliğindedir.

17.  Eyüp Sultan Camii

Eyüp Camii ya da diğer ismiyle Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunmaktadır. Eyüp Camii, İstanbul’un Osmanlı tarafından alınmasından beş yıl sonra, Sultan II. Mehmet döneminde 1458 yılında yapılmıştır. Eyüp Camii, 670 yılında İstanbul’da ölen ve Türkler tarafından yaygın olarak Eyüp Sultan olarak anılan Ebu Eyyub el-Ensari’nin onuruna dikilmiştir. Eyüp Camii bu nedenle İslam’ın en önemli kutsal mekânlarından biridir.

Aynı zamanda Eyüp Camii, Eyüp Sultan’ın türbesinin etrafına inşa edilmiş bir külliyenin parçasıdır. Bu külliye, Eyüp Camii’nin yanı sıra bir medrese ve bir hamam da içerir. Eyüp Camii deprem nedeniyle neredeyse bir harabeye döndükten sonra 1800 yılında tamamen yenilenmiştir.

18.  Nuruosmaniye Camii

i̇stanbulda görülmesi gereken yerler
i̇stanbulda görülmesi gereken yerler: nuruosmaniye camii

Çemberlitaş’ta Kapalıçarşı kapısının yanında bulunan Nuruosmaniye Camii, 1749-1755 yılları arasında barok üslupta inşa edilmiştir. Mimarları Mustafa Ağa ve Simon Kalfa’dır. Osmanlı mimarisinde Barok üslubunun ilk örneği sayılmaktadır.

Sultan I. Mahmut tarafından yapımına başlanmış ve Sultan III. Osman tarafından bitirilmiştir. Adı, Osmanlı’nın ışığı anlamını taşımakla birlikte, bazı kaynaklara göre camiye güneş ışığı girmesini sağlayan 174 pencere anlamına gelir. Caminin iki şerefeli iki minaresi vardır.

19.  Çinili Köşk

Konstantinopolis’i ele geçiren II. Mehmet (Fatih) tarafından yaptırılan Çinili Köşk, cumhuriyet döneminden itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünya’nın her noktasından turistin ilgisini çeken Köşk, mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

20.  Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe Sarayı’na içerisinde yer alan Dolmabahçe Saat Kulesi mutlaka görülmelidir. Dolmabahçe Saat Kulesi, Sarayın girişinin önünde adeta gururla duruyor. Neo-Barok üslupta inşa edilen bu saat kulesini tasarlayan Ermeni mimar Sarkis Balyan, Anadolu yakasındaki Beylerbeyi Sarayı’nın tasarımında da görev almıştır.

21.  Şerefiye Sarnıcı

Türkçe Şerefiye Sarnıcı, II. Teodisus tarafından yaptırılmıştır. Nisan 2018’de halka açılan İstanbul’da yeni bir cazibe merkezidir. Turuncu renkte loş bir şekilde aydınlatılan alan harika sütun ve sarnıçlarıyla adeta bir yer altı sarayı atmosferi oluşturuyor.

22.  Galata Köprüsü

İstanbulda görülmesi gereken yerler içerisinde yer alan Galata Köprüsü, İstanbul’da Haliç üzerinde bir köprüdür. Karaköy ile Eminönü’nü birbirine bağlar. Galata Köprüsü hareketli alan iki kata sahiptir; üst kat arabalar ve yayalar için geçiş alanı, alt kat ise bir restoran alandır. İstanbul Galata Köprüsü, şehrin en işlek yerlerinden biridir ve şehrin tarihi ve manzaralı anıtlarına bakan güzel manzaraları nedeniyle birçok turistin ilgisini çekmiştir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir