1. Anasayfa
  2. Dünya Mutfakları

Türkiye’nin Meşhur Mutfakları: Konya Mutfağı

Türkiye’nin Meşhur Mutfakları: Konya Mutfağı
Türkiye’nin Meşhur Mutfakları: Konya Mutfağı
0

Medeniyetlere beşik olmuş, kuruluş tarihi itibari ile ülkemizin en eski tarihine sahip konya mutfağı ile ünlü ilimiz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de ismini değiştirmeden günümüze kadar gelmiştir. Şehir bünyesinden birden fazla Alim ve ulema çıkartarak hem ülke tarihine hem de kültürümüze derin izler bırakmıştır.

Başlıca sayılabilecek alimler arasında Bahaeddin Veled, Mevlânâ Celaleddin Rûmî, Şemsî Tebrizî, Muhyiddin Arabî, Nasreddin Hoca gibi İslam gizemcisi, sufi ve filozoflar sayesinde “Konya’nın Altın Çağı” nı yaşamış ve yaşatmıştırlar.

türkiye’nin meşhur mutfakları: konya mutfağı

Konya ili, güvenilir ve besleyici gıdaların doğa-dostu yöntemlerle üretilip herkese ulaşabildiği bir gıda sistemine sahip tarım alanları ve sulama ile tohumluk üretimde %40’lık bir pay ile ülkemizin yükselen değeri olmaktadır.

Konya ili, tahıl üretiminin %10,7 sini ve buğday üretiminin %9,7 sini, şeker  pancarı üretiminin %30’unu tek başına üretmektedir. Havuç üretiminde ülke genelinin %58’ini karşılayarak bu alanda birinciliğini sürdürmektedir.

Konya ili, ülke genelinde meyve üretiminin %4’ünün üzerinde bir üretim ile elma, kiraz, vişne, armut, kayısı ve kavun üretimini gerçekleştirerek ülkemizde ikinci sırayı almaktadır.

Konya, 19 ilçesine bağlı 81 köy ve kasaba sınırları içerisinde organik tarım yaparak ülke sınırları içerisindeki organik tarım üretimini %75,5 artırmayı başarmıştır.

Konya Mutfağı Ve Yemek Çeşitleri

Kültürel olarak Dünya genelinde yemek ilk defa Konya iline bağlı Çumra ilçesi Çatalhöyük köyünde ortaya çıkmıştır. En bilinen ve sevilen yemek çeşitlerinden başlıcaları Arabaşı çorbası, Etliekmek, Tirit, Kuru Bamya Çorbası, Yağ Somonu, Sac Arası ve Zerde sayılabilir.

Etliekmek

Konya ilimizde ve ülkemizin diğer şehirlerinde halkımız tarafından bilinen ve sevilerek tüketilen etli ekmek, pide türünü anımsatsada pişirme yöntemi ve eşsiz tadıyla pidenin çok ötesinde bir lezzet olarak kültürümüzdeki yerini almıştır. Kıymasının satır ile dansı sonrasında ince doğranmış domates, biber ve soğanın Konya’nın taze çekilmiş unu ile birleşmesinden ortaya çıkan bu lezzet, odun ateşi eşliğinde hazırlanarak damaklarımıza hitap etmeye hazır hale getirilmektedir.

türkiye’nin meşhur mutfakları: konya mutfağı
türkiye’nin meşhur mutfakları: konya mutfağı

Furun (Fırın) Kebabı

Küçük fırınlarda bakır leğenlerin içerisinde ara sokaklarda bulunan fırınlarınpişirdiği et, günümüzde büyük ve daha donanımlı fırınların artya çıkması ile birlikte aynı lezzeti yaşatmaya devam etmektedirler. Furun (Fırın) kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kuzu ve koyun etinin yağ, kas, deri, kan damarı ve sinir kısımlarından ayrıştırılmış olan etin odun ateşi ile birlikte sadece tuz ile birleşmesinden oluşan lezzetdir.

 Tirit

Kuşbaşı etlerin bir tencere içerisinde suyunu çekene kadar kavrulmasından sonra tuz, karabiber, sarımsak ve yoğurt eşliğinde bayat ekmeklerin iki santim kalınlığında kare olarak kesilerek hazırlandığı ve bir tepsi içerisinde sunulan lezzetli bir yemek türüdür. Konya ili haricinde Elazığ, Kastamonu, Kayseri ve Balıkesir illerimize ait çeşitli tirit yemeği tarifleri de bulunmaktadır.

Kuru Bamya Çorbası

Yemek kültürünün en önemli parçalarından birisi olma özelliği nedeni ile düğün, davet ve önemli etkinlliklerin vazgeçilmez yemeklerinin başında gelen kuru bamya çorbası, kuşbaşı et, bamya ve kurutulmuş çiçeğin birbiri ile kaynaşması sonrasında iştah açması ile ünlü bir yemek türüdür.

Arabaşı Çorbası Tarifi

Malzemeler Çorba için
Hamur için gerekli malzemeler:

·       Un (200 Gr)

·       Su (750 Gr)

·       Tuz (1 Yemek kaşığı)

·       Tavuk (½)

·       Su (2,5 Kg)

·       Tereyağı (100 Gr)

·       Un (2 Yemek kaşığı)

·       Salça ( 1 Yemek kaşığı)

·       Tuz (1 Tatlı Kaşığı)

·       Karabiber (1 Çay Kaşığı)

·       Kırmızı Biber ( 1 Yemek kaşığı)

 

Nasıl yapılır:

  1. Unu yuvarlak bir tavaya alarak kavurmaya başlayın. Kavrulan unun kokusu dağılıncaya kadar su ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Tuz ilave ederek düz bir tepsi üzerine alın ve tepsi içeisine eşit bir şekilde yayma işlemini yapın.
  2. Hazırlanacak çorba için Tavuğu bir tencere içerisinde haşlamaya bırakın.
  3. Haşlanan tavuğu bir tepsi içerisine tiftikleyin (Liflerini ayırarak ince parçalara ayırma işlemi).
  4. Çorbayı hazırlayacağamız tencere içerisine tereyağı ve un ekleyerek kavurmaya başlayın. Üzerine tavuk suyunu ekleyerek çırpma şeklinde karıştırın.
  5. Liflerini ayırarak ince parçalara ayırdınız tavuğu, baharatla birlikte tencereye ekleyerek 10 dakika pişmeye bırakın.
  6. Hazırladığınız hamurdan dilimleyerek çorbanın yanında servis yapın.

Afiyet olsun.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir