1. Anasayfa
  2. Yurtdışı Eğitim

Türkiye’de Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Türkiye’de Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
0

Yüksek lisans nasıl yapılır ve yüksek lisans yapmak gerekli mi gibi birçok sorunun cevabı kariyerinde ilerlemek isteyenler tarafından araştırılıyor. Ancak öncesinde yüksek lisans nedir sorusunun cevabını bilmek gerekiyor. Yüksek lisans diğer bir ifadeyle master, lisans eğitimi bittikten sonra belirli bir alanda kendini geliştirmeyi düşünenlerin aldığı eğitimdir.

Akademik kariyer yapmak isteyenler için yüksek lisans bir zorunluluktur. Yüksek lisans, mesleğinde çok yükselmek ve mesleki açıdan saygınlık kazanmak isteyenler için hayati önem taşıyor. Lisans eğitiminin ardından farklı alanlarda yüksek lisans yapılabiliyor. Yalnız yüksek lisans meslek edinmenin yanı sıra uluslararası araştırmalara imza atmak isteyenlerinde tercihidir. Peki, yüksek lisans nasıl yapılır?

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Özel ve devlet üniversitesinde yüksek lisans nasıl yapılır diye soranların öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmesi gerekiyor. 4 yıllık lisans programının ardından gerekli koşulları karşılayanlar yüksek lisans yapabilir. Yalnız yüksek lisans başvurusu için birtakım belge ve sınav sonuçları gerekmektedir.  Yüksek lisans yapmayı düşünen kişi başvuru yapacağı üniversitenin öncelikle başvuru şartlarını incelemelidir. Böylelikle girmesi gereken sınavları ve alması gereken belgeleri öğrenmiş olur.

Başvuruların tamamlanmasının ardından başvuruda bulunanlar sıralanır. Üniversitelerin yüksek lisans için açtığı kontenjanı kapsamında baraj puanını geçen kişiler başvuru yapma hakkına sahip olur. Asil olarak seçilenlerin bazıları başvurularını sonradan çekebilir veya başvuru yapmayabilir. Böyle durumlarda da yedek öğrencilere bakılır. Yedek öğrencilerden seçim yapılır.

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

1 – Tezli Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek lisansın ders döneminde aynı lisans eğitiminde olduğu gibi belirli miktarda AKTS kredisi değerine göre dersler alınır. Eğer öğrenci bu derslerde başarılı olursa üniversite tez önerisi verir. Yüksek lisans öğrencisi, teziyle ilgili çalışmalar yapar. Tez dönemi bittikten sonra yapılan tüm çalışmalar, tez savunma jürisine sunulur.

Jüri çalışmayı onaylarsa tez hazır hale getirilip gerekli tüm kontrollerin ardından cilt haline getirilir. Cilt haline getirilen tez üniversiteye teslim edildikten sonra mezun olunur. Yalnız tez cilt haline getirilmeden önce jürinin önerileri varsa onların da mutlaka dahil edilmesi gerekir. Tüm bu adımlar, “tezli yüksek lisans nasıl yapılır” sorusunun cevabıdır.

2 – Tezsiz Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek lisans tezsizde yapılabilir. “Tezsiz yüksek lisans nasıl yapılır” diyenlerin tek yapması gereken ders döneminin ardından dönem projelerini jüriye sunmalarıdır. Tezsiz yüksek programlarında genellikle mesleki becerilere ve uygulamalı bilgiler ön planda oluyor. Tezsiz yüksek lisansta öğrencilerin daha çok alanlarıyla ilgili proje geliştirmeleri istenir.

Tezsiz yüksek lisans öğrencisinden sadece derslerini çalışması beklenmektedir. Tezsiz yüksek lisans programlarında detaylı şekilde tez araştırma süreci yoktur.

Bu sebeple öğrenciler zamanlarının çoğunu pratik bilgilere ayırır. Yüksek lisans yapmak tezli ve tezsiz fark etmeksizin büyük emek gerektiriyor. Dolayısıyla “en kolay yüksek lisans nasıl yapılır” sorusunu cevaplamak mümkün değildir.

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Yüksek lisansa herkes başvuramaz. Yüksek lisans başvurusu yapmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Yüksek lisans başvuru şartları şöyle sıralanabilir;

  • Başvuru yapılmak istenen üniversiteye ait başvuru formu doldurulmalıdır.
  • 4 yıllık bir lisans programından mezun olunmalıdır.
  • Noter onaylı diploma başvuru yapılacağı zaman elde olmalı.
  • Noter onaylı not durum çizelgesi olan transkripsiyon hazır olmalıdır.
  • Tezli yüksek lisans için ALES’ten 55 puan alınmalıdır.

Yüksek lisans nasıl yapılır ve başvuru şartları nelerdir noktasında diplomanın kesin alınmış olma şartı vardır. Geçici mezuniyet belgesi başvuruda kabul edilmiyor. Her üniversitenin kendine ait bir yüksek lisans başvuru formuyla kabul yönetmeliği var. Başvuru yapılacak üniversitenin resmi internet sitesi üzerinden formlara ulaşılır.

Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yüksek lisansa başvuru kabul edildikten sonra ilgili üniversitenin kayıt birimine bazı belgelerin teslim edilmesi gerekiyor. Bu belgeler şunlardır;

  • C. kimlik kartı
  • Yabancı dil isteyen üniversiteler için YÖKDİL veya YDS puanı
  • Lisans diploması
  • Erkek adayların askerlik durumları
  • ALES puanı (Bazı tezsiz programlarda istenmiyor)
  • Referans mektubu
  • Biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilen)
  • Adli sicil kaydı
  • Niyet mektubu
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans Ne İşe Yarar?

Yüksek lisans nasıl yapılır sorusunun yanında ne işe yaradığını da bilmek gerekiyor. Yüksek lisans yapmanın avantajları şöyle sıralanabilir:

                                                         Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları
Uluslararası Ağlarla Bağlantılar Kurma Yüksek lisans yurt dışında yapıldığı takdirde uluslararası bağlantıların kurulmasını sağlar. Akademik kariyer daha kolay ilerler.
Akademik Kariyer Yapılır Öğretim üyesi veya araştırma görevlisi olmak isteyenlerin yüksek lisans yapması zorunludur. Doktora yapmayı düşünenlerin yüksek lisans yapması gerekiyor. Yüksek lisans sayesinde kişi belirli bir alanda uzman haline gelir.
Doğru Araştırma Teknikleri Öğrenilir Yüksek lisansla öğrenciler, nasıl doğru araştırma ve veri analizi yapacaklarını öğrenir. Yüksek lisans öğrencileri, problemleri sistemik hareket ederek çözerler.
Kariyer Olanakları Artar Devletin uzman kadroları, akademik kariyer, yöneticilik vb. iş durumları için yüksek lisans yapma şartı koyulmuştur. Aynı zamanda iş yerinde maaşın artması ve terfi içinde yüksek lisans büyük avantajdır.
Alan Değiştirilebilir Yüksek lisans, alan değişikliği yapma fırsatı da sunuyor. Mezun olunan lisans programından farklı alanda yüksek lisans yapılıp o bölümle ilgili yerlerde çalışılabilir.
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Sıkça Sorulan Sorular

Yüksek lisans nasıl yapılır başta olmak üzere yüksek lisansla ilgili birçok nokta merak edilebilir. Yüksek lisanla ilgili sıkça sorulan sorularla cevapları şöyledir:

1 – Hangi Alanda Yüksek Lisans Yapmak Avantajlı?

Lisansüstü eğitime başvuru yapmayı aklında “hangi alanda yüksek lisans yapmak avantajlı” şeklinde bir soru olabilir. Bu soruya kesin olarak cevap vermek mümkün değil. Kişi şu noktaları dikkate alarak yüksek lisans yapacağı alanı seçmelidir;

  • İlgi alanları
  • Yetenekler
  • Deneyimler
  • Kariyer hedefleri
  • Tutkular

2 – Yüksek Lisans Kaç Yıl Yapılır?

Lisansüstü eğitimin tezli mi yoksa tezsiz mi yapılacağı yüksek lisans kaç yıl yapılır sorusunun yanıtını veriyor. Tezsiz yüksek lisansın süresi, en az iki yarıyıldır. En çoksa 3 yarı yılda tezsiz yüksek lisans yapılır. Tezli yüksek lisanssa 4 yarıyıldır. Tezli yüksek lisans en çoksa altı yarıyılda tamamlanmaktadır.

3 – Yüksek Lisans Yapınca Ne Olur?

Herhangi bir lisans programından mezun olduktan sonra yüksek lisans yapma ya da yapmama arasında kalabilirsiniz. Özellikle “yüksek lisans yapınca ne olur” sorusu kafanızı meşgul edebilir. Yüksek lisans yapmak, eğitim aldığınız branşta uzmanlaşmanızı sağlar. Aynı zamanda bitirilen bölüme bağlı olarak “yüksek mimar”, “bilim uzmanı”, “yüksek mühendis” vb. unvanlar kazanılır.

Eğitim hayatınıza yurt dışında mı devam etmek istiyorsunuz? Öyleyse “yurtdışında eğitim: Hayallerinizi gerçekleştirin” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir