Ordu: Karadeniz turlarının vazgeçilmezi. Eşsiz Karadeniz iklimi, yemyeşil yaylaları ve doğayla iç içe bulunan turistik mekanlarıyla herkesin görmesi gereken yerlerdendir.
Karadeniz’in başka hiçbir yerde bulunmayan iklimi, yeşilliği ile birleşince burayı tam bir doğa harikası haline getirmiş. Bu doğal güzellikleri şehri tam bir kaçış noktası haline getiriyor. Ordu Belediyesi de şehrin güzelliklerine sahip çıkmak için elinden geleni yapmaktadır.
Özellikle kalabalık ve büyük şehirlerde yaşayanlar için tam bir dinleme mekanı. Uçsuz bucaksız yayaları ve dağ evleriyle insanı dinlendirmeyi başaran nadir yerlerden. Şehri keşfederken rotanıza eklemeniz gereken yerlere geçmeden önce gelin biraz geçmişini tanıyalım.
Bu Yazımızda Neler Var:
Ordu Tarihi ve Yaşanmışlıkları
M.Ö. önce 400 yıllarında şehir merkezinin yaklaşık 5 km uzağında “Kotyora” adıyla kurulmuş. Kut Yöresi anlamına gelen Kotyora halk arasında Bozukkale olarak biliniyormuş.
Osmanlı arşivlerine göre Ordu ilimiz Türkler tarafından kurulmuş bir yerleşkedir. İsmini nereden aldığına gelecek olursak, 1396 yılında Hacır Emiroğlu Süleyman Bey tarafından Giresun’u fethetmek için toplanan 12 bin kişilik kuvvetin günümüzdeki Ordu’da toplanmıştır. İşte bugünkü Ordu’nun adını vermiştir.
Ordu İlinde Görülmesi Gereken Yerler
Tüm Karadeniz turlarında bulunan Ordu’da da diğer Karadeniz şehirlerinde olduğu gibi mutlaka gidip görülmesi onlarca yer var.
Bozukkale
Az önce bahsedildiği gibi şehrin ilk yerleşim yeridir burası. Yapılan araştırmalara göre bu gözetleme kulesi, Bizanslılar tarafından XI. yüzyılda yapılmıştır.
Bu kule etrafındaki deniziyle eşsiz bir manzara sahip, fotoğraflarına bakarsanız görebilirsiniz. Buraya nasıl gidebiliriz diye soracak olan için şimdiden söyleyelim. Bu kule Ordu – Samsun otoyolu üzerinde bulunuyor. Şehir merkezinden de 2 km kadar uzakta.
Karaoluk Şelalesi
Bu şelale turizm açısından cazibe merkezlerinden biridir. Şelalenin bu doğal ve benzersiz güzelliği gören herkesi kendine hayran bırakıyor.
Karaoluk köyünün sınırları içerisinde bulunan bu şelale adını da bulunduğu köyden alıyor. Oldukça sakin bir yer olan köyü ziyaret edecek olursanız yanınıza bir termos çay almayı unutmayın. Zira böyle bir manzaraya karşı yapılan çay keyfini kolay kolay bulamazsınız.
Çamaş Kanyonu
Çamaş kanyonu doğanın yarattığı ilginç kanyonlardan biridir. Coğrafi yapısıyla oldukça eğlenceli fotoğraflara ev sahipliği yapan kanyon maceraperestlerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. Ancak bu kanyon her ne kadar Ordu’nun Çamaş ilçesine bağlı olsa da şehir merkezinden 57 kilometre kadar uzakta.
Vadinin arasından akan suyu hayranlıkla izleyecekler için bir sorun teşkil etmeyecektir elbette ama yola çıkmadan bilmekte de fayda var. Olur da yollarınız Çamaş Kanyonu’na düşerse Budar köyüne uğramayı da unutmayın.
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Yolu düşen herkesin uğraması gereken noktalar biri de şüphesiz ki Paşaoğlu Konağı. Bu konak 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış.
Biraz daha detaya inecek olursak, bu üç katlı konak 19. yüzyıl sivil mimarimizin en güzel örneklerinden. Söz konusu konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi ise Romanya’dan özel olarak getirtilmiş. Konağın tekrar onarılıp etnografya müzesi olarak hizmete açılması 1987 yılına kadar uzuyor. Günümüzde içeride yüzlerce farklı eserle karşılaşmak mümkündür.
Boztepe
Ordu ilimiz Boztepenin yamaçlarında bulunur. Bütün ili ayaklarınız altına seren Boztepe bir yanı Ordu bir yanı deniz olan benzersiz bir manzaraya sahip.
Şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Boztepe’de Karadeniz manzarasını izlemeye doyamayacaksınız. Unutmadan söyleyelim Boztepe ulaşımını teleferikle yapmak gibi yoktur.
Ulugöl Tabiat Parkı
Gölköy ilçesinde bulunan Ulugöl Tabiat Parkı şehir hayatından yorulmuş kişiler biçilmiş kaftan. Bu park benzersiz doğa manzaralarıyla ziyaretçilerine vahşi yaşamı gözlemleme şansı sunuyor. Uzun yürüyüş parkurlarına sahip parkın çevresinde konaklayabileceğiniz yerler de bulunuyor. Bu park tam da şehrin karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak isteyen tatil severler için.
Gençağa Kalesi
Bir kaya kütlesinin üzerinde bulunan kale konumu göre oldukça güzel bir manzaraya sahip. Kale yemyeşil bir ormanın ortasında, bir tepenin üstünde konumlanıyor. Yol tarifi isteyenler için kısaca belirtmek gerekirse, İkizce ilçesinin Karlıtepe köyüne gitmeniz yeterli.
Küpkaya Kanyonu
Merkeze 32 km, Ulubey ilçesine 9 km uzaklıkta bulunan kanyon Kardeşler köyünün içinde konumlanmış durumda. Ziyaretçilerine eşsiz bir doğal manzara sunan Küpkaya kanyonu her mevsim akan buz gibi bir suya sahip. Henüz kano sporuna açık değildir ancak açıldığı taktirde bu noktada turistik faaliyetlerin çokça artacağı kanaatindeyiz.
Başkotanı Köprüsü
20 metre uzunlu ve 2 metre genişliği ile şehrin en güzel köprüsüdür Başkotanı Köprüsü. Söz konusu köprü 1875-1888 yılların arasında yapılmış olup günümüzde hala ulaşım açısından kullanıma açıktır.
Melet ırmağının üzerinde bulunur ve tamamen ahşaptan yapılmıştır. Köprü Mesudiye ilçesi ile Kabadüz ilçesini birbirine bağlar. Gitmek isteyenler için şimdiden söyleyelim köprünün yakınlarında o döneme ait eski yapıları bulmak mümkün. Oralara kadar gitmişken ırmağı izlemeyi ve çevreyi keşfetmeyi unutmayın.
Bolaman Kalesi
Gözetleme ve karakol olarak kullanılan kule iç ve dış olmak üzere 2 farklı bölümden oluşmaktadır.
Estetik açıdan oldukça ilginç olan kale ilk bakışta da fark edilecektir ki iki farklı bölümden oluşur. İç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır. Konak Kademoğlu Konağı ismiyle bilinmektedir. Bol bol fotoğrafını çekmek isteyeceğiniz bu kale şehrin Fatsa ilçesinde yer alıyor.
Gaga Gölü
Sizler için seçtiğimiz son yer ise Gaga gölü. Bolaman Kalesiyle yakın konumlanmış bu göl Fatsa ilçesine sadece 10 km uzaklıkta bulunuyor.
Bir ormanın ortasında oluşu ve gölün dinginliği ile oldukça huzurlu bir göl. Biraz yürüyüş, biraz piknik yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Fındık bahçelerinin arasında bulunan göl birçok bitki ve hayvana da ev sahipliği yapıyor. Artık piknik malzemeleriniz hazır olduğunda gitmeniz gereken lokasyonu siz de biliyorsunuz. Afiyet olsun.
Hazır yolunuz düşmüşken bir de Sinop ilini gezmek isterseniz Sinop da Gezilecek Yerler| 10 Muhteşem Öneri yazımızı incelemenizi öneririz.