1. Anasayfa
  2. Yurtiçi Gezi Rehberi

Adıyaman Hangi Bölgede? Nüfusu, Plakası, Meşhur Yerleri ve Yiyecekleri

Adıyaman Hangi Bölgede? Nüfusu, Plakası, Meşhur Yerleri ve Yiyecekleri
0

Adıyaman şehri ile ilgili bir çok merak edilenlere bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Plakası kaçtır, hangi bölgede, nüfusu ne kadar, Adıyaman belediyesi başkanı, kaymakamları, valisi, müzeleri, otelleri, gezilecek yerleri ve çok daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte Adıyaman ile ilgili merak edilenler…

Adıyaman Hangi Bölgededir?

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir.

Adıyaman’ın Komşu İlleri Hangileridir?

Komşu illeri, Kuzeyinde Malatya, Doğu ve Güneyi’nde Şanlıurfa, Kuzeydoğusu’nda Diyarbakır, Güneybatısı’nda Gaziantep ve Batısı’nda Kahramanmaraş illeri bulunmaktadır.

Adıyaman Plakası Kaçtır?

Adıyaman’ın plakası 02’dir.

Alan Kodu Kaçtır?

Adıyaman’ın alan kodu, (+90) 416’dır.

Adıyaman’ın Nüfusu Kaçtır?

Nüfusu, 2018 sayımlarına göre toplamda 624.513’tür.

Rakımı Kaçtır?

Denizden yüksekliği (rakımı) 669 metredir.

Toplam Yüzölçümü Kaçtır?

Adıyaman’ın toplam yüz ölçümü yaklaşık 7.337 kilometre karedir.

Adıyaman’ın Kaç Tane İlçesi Vardır?

adiyaman
adıyaman

Merkez ilçesi ile birlikte toplamda 9 ilçesi vardır.

İlçeleri Hangileridir?

İlçeleri Besni, Çelikhan, Gölbaşı, Gerger, Tut, Sincik, Samsat ve Kahta’dır.

Kaç Tane Mahallesi Vardır?

174 mahallesi vardır.

Kaç Tane Köyü Vardır?

Toplamda 452 tane köyü vardır.

Adıyaman Türkiye’nin Kaçıncı Büyük Şehridir?

Türkiye’nin Sivas’tan sonra 33. büyük şehridir. Bu sayım 2018 yılı baz alınarak oluşturulmuştur.

Adıyaman İsmi Nereden Geliyor?

Tarih olarak Türkiye’nin en eski tarihi yerlerinden biri olarak bilinir. Eski tarihlerde Hz. İsa, bu topraklara Allah’ın dinini yaymak amacı ile bir tebliğci kafilesini bu şehre yolladı. Ancak, dönemin gaddar Perre şehri putperest yöneticisi, o tebliğcileri yakalattı ve onları zindana hapsetti.

Bu sırada onlara çok büyük zulümler ve işkenceler de yaptı. Bunu duyan, şehrin yöneticisinin 7 güçlü ve güzel huylu oğlu birleşerek bu zindana gittiler ve bu tebliğcileri, babalarının adamlarının elinden aldılar. Sonra da onlardan dinin hükümlerini ve yasaklarını öğrenerek iman ettiler. Daha sonra yönetici yarın sabah, kimlerin buna neden olduğunu öğrenmesi adına görevlilere yetki verir.

Bir süre sonra bunu yapanların kendi öz 7 oğlu olduğunu öğrenir. Bu durum onu daha çok hiddetlendirir ve yakalanmaları emrini verir. Çocuklar yakalanır ve yöneticiye verilir. Yönetici de tüm halkın karşısında onları dehşetli bir şekilde işkence ile öldürür. İşte bu kahraman ve cesur 7 oğula halk arasında Yediyaman deniliyordu. Daha sonra isim olarak Adıyaman olarak değişti. Ve günümüzdeki ismi aldı.

Adıyaman Tarihi Kaç Yıl Öncesine Dayanır?

adiyaman

Aslında birçok tarihi kalıntı, bilgi ve belge vardır ancak bunlardan bazısı tarih konusunda bir biri ile çelişen bilgiler vermektedir. Yine buna rağmen M.Ö. 4 bin yıl öncesine kadar tarihinin geri gittiği üzerinde bilim insanları ve arkeologlar birleşmişlerdir.

I. Dünya Savaşında Kimler Tarafından Kuşatılmıştır?

Tıpkı Maraş ve Şanlıurfa ile Antep gibi Fransızlar tarafından kuşatılmıştır.

Ne Zaman Kurtarılmıştır?

5 Eylül 1922’de Fransızların elinde kurtarılmıştır.

Adıyaman Büyükşehir Mi?

Adıyaman henüz büyükşehir belediyesi vasfına haiz olamamıştır. Ancak, dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından böyle bir beyanın ve niyetin olduğu 2018 yılında ifade edilmişti. Çok büyük ihtimalle, önümüzdeki 5 yıl içerisinde büyükşehir olacaktır.

Adıyaman’ın İklimi Nedir?

İç kısımlarında Akdeniz ikliminin etkisi görülürken, dış kısımlarında ise daha çok karasal iklimin etkisi hissedilir. Dağlık kuzey kısmında kış ayları yağışlı ve soğuk geçerken, yazlarsa çok sıcak ve kurak geçmektedir. Güney kısmındaysa kışlar ılık ve yağışlıdır. Yazlarsa sıcak ve kurak geçmektedir.

Bitki Örtüsü Nedir?

Bitki örtüsü yüksek kısımlarında çam iken dağ yamaçlarındaysa meşe bozuğu korusu vardır. Aynı zamanda bitki örtüsü çeşitliliği açısından ülkemizin en zengin illerinden olup, Güneydoğu’nun ise en zengin ilidir.

Ekonomik Durum Nasıldır? Geçim Kaynağı Nedir?

adiyaman

Organize sanayi bölgesi, Besni küçük sanayi bölgesi, Gölbaşı Küçük Sanayi sitesi ve Öz Kahta Küçük Sanayi Sitesi alanlarına sahip ve sanayisi orta ölçekli gelişim gösteren bir şehirdir. Çevresindeki şehirlerden olan Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan sonra Güneydoğu’nun en büyük 4. sanayi bölgesine sahiptir.

Asıl gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çünkü toprağı gerçekten de çok zengin ve tarıma elverişlidir. Öyle ki bu topraklar, zaten eskiden Nemrut İmparatorluğunun sınırları içerisinde idi ve Nemrut’un ticari faaliyetlerine bu bağlamda çok büyük katkıları olmuştur.

Pamuk, pirinç, şeker pancarı, buğday, arpa, karpuz, kavun, biber, nohut, mercimek, antepfıstığı ve daha birçok sebze ve meyve ile hububat, bu yörede bereketli bir şekilde yetişir. Mercimek de birçok şehrimizden daha verimli bir şekilde burada yetiştirilir ve oldukça meşhurdur. Bu bakımdan mercimekli köftesi de bir hayli tanınmıştır.

Kıl keçisi bakımından da bir hayli fazla üretim sağlayan bu şehir, hayvancılık alanında gelişmiştir. Krom ve bakır gibi metallerin yanı sıra petrolün de çıktığı, tek başına Türkiye’nin %1 dolaylarında petrolünü karşılamaktadır. Aslında petrolün çıkarılması, Türkiye’nin %20’sini karşılayacak potansiyeldedir. Ancak bu durum henüz günümüz teknolojisi ile pek mümkün görünmüyor!!!

Adıyaman’da Turistik Bölgeler Hangileri?

  • Değirmençayı (Eski Besni) Santrali
  • Demokrasi Parkı
  • Gölbaşı Gölü
  • Değirmen Çayı (Su Gözü)
  • Ziyaret
  • Karadağ Ormanı
  • Değirmen Başı
  • Çat Barajı Mesire Alanı
  • Kotur İçmesi
  • Besni İçmesi
  • Çelikhan İçmesi
  • Oturakçı Pazarı
  • Bekir Bey Yerleşkesi Çarşı Camii
  • Toktamış Camii
  • Külhanönü Camii
  • Boğazözü Kalburcu Çayı
  • Çelikhan Nevzat Bey Çeşmesi
  • Petrus ve St Pavlus Kilisesi
  • Malpınarı (Kaya Anıtı)
  • Beştepeler
  • Karadağ Tümülüsü
  • Dikilitaş (Sesönk)
  • Çelikhan Pınarbaşı (Bulam) Çayı
  • Derik Kutsal Alanı (Hereoon)
  • Boğazözü Kalburcu Çayı
  • Palanlı Mağarası
  • Gümüşkaya Mağaraları
  • Zey Mağaraları

Yılda Kaç Turist Geliyor?

Her yıl ortalama 30 bin dolaylarında yabancı turist gelmektedir.

Hangi Oteller Var?

Hilton Garden Inn Adıyaman, Antiochos, Hotel Adıyaman White Star, Tugra Otel, Hotel Euphrat, Hotel Bozdogan, Samos, Vadi-i Leman, Arsames, Hotel Grand Isias, B & B ın Nemrut – Café Rome Connecté, Dedeoğlu, Beyaz Saray Hotel, Rabat Resort Hotel ve Dedeoglu, Adıyaman’ın en seçkin ve en çok tercih edilen otellerindendir.

Hangi Müzeler Vardır?

Adıyaman Müzesi, şehrin bilinen en seçkin müzesi olarak Bizans, Roma ve Selçuklu dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır.

Hangi Yemekleri Meşhurdur? Adana’nın Nesi Meşhurdur?

adiyaman

Mutfak kültürü açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden biridir. Bu şehre gelip de birkaç kiloyu birkaç günde almamak mümkün değil. Bu kadar özel bir şehrin bu kadar özel damak zevklerinin olması da gayet normal. İşte onlardan bazıları…

Yarpuzlu köfte, Çiğ köfte, Kavurmalı Hıtap, Malhute Çorbası, Besni tavası, Tevenk sarması, Buhara pilavı, İçli köfte, Pirpirim salatası, Tene helvası, Topak helva, Burma tatlısı, Şillik (Şıllık) tatlısı, Meyir çorbası, Alaca Çorba, Adıyaman Tavası, Parmak Kebap, Dövmeç, Karıştırmalı Pilav, Meyhane Pilavı, Kavurmalı Sıcak Köfte ve Adıyaman Mercimekli Köftesi bunlardan sadece birkaç tanesidir.

Hangi Üniversiteler Var?

Tek üniversitesi, devlet üniversitesi pozisyonunda olan ve 1998 yılında kurulan Adıyaman Üniversitesidir.

Hangi Hastaneler Var?

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Sincik Devlet Hastanesi, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Besni Devlet Hastanesi, Çelikhan Devlet Hastanesi, Gerger İlçe Devlet Hastanesi, Gölbaşı Devlet Hastanesi, Kahta Devlet Hastanesi, Özel Park Hospital, Özel Gözde Adıyaman Hastanesi ve Tut Devlet Hastanesi, hastanelerden bazılarıdır.

Adıyaman’ın Kardeş Şehirleri Hangileri?

Kardeş şehirleri İspanya’nın Coruna ve Castelon şehirleridir.

Bir sonraki yazımız olan Adıyaman Gezi Rehberi adlı yazımızda, bu şehrin gezilmeye değer yerlerini ve tarihi mirasını sizler için sunacağız.

Adıyaman ve Mezopotamya | Medeniyetler Beşiği arasındaki bağlantıyı anlamak için bu konudaki yazımızı okumanızı öneririz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir