Yıllardır Azerbaycan Üniversiteleri ülkemizdeki öğrenciler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Azerbaycan aynı Türkiye gibi son yıllarda eğitim kalitesini arttırmaya başladı. Bu yüzden de Azerbaycan’ı tercih eden öğrenci sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
Artık sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanında öğrenciler Azerbaycan’da okumak için başvuru yapıyor. Fakat diğer öğrencilere göre Türkiye’deki öğrenciler Azerbaycan’da okurken daha büyük avantajlara sahip oluyor.
Bu Yazımızda Neler Var:
Türkiye’deki Öğrenciler Neden Azerbaycan’ı Tercih Ediyor?
Azerbaycan ve Türkiye yüzlerce yıldır kardeş iki ülke olarak tanınıyor. Ekonomik, eğitim ve benzer tüm alanlarda Azerbaycan ve Türkiye birbirlerini destekliyor.
Eğitim alanında da özellikle üniversite konusunda iki ülke büyük bir ortaklık içerisinde. İki ülke de birbirilerinin öğrencilerine kendi ülkelerinde okumaları için kolaylık sağlıyor. Bu kolaylıklardan öte olarak da bazı özel durumlar zaten öğrencilerin ilgisini fazlası ile çekiyor. İlk ortak nokta şüphesiz ki ortak dil ve kültürdür.
Farklı ülkelere okumaya giden öğrencilerin en zorlandıkları konulardan bir tanesi dile ve kültüre adapte olma sürecidir. Hatta bu süreç içerisinde sorun yaşayan öğrencilerin bir kısmı eğitimlerini bile yarıda bırakıyor. Fakat bu durum Azerbaycan’da mümkün değil.
Hem ülkenin konuştuğu dil hem kültürü ülkemiz ile neredeyse aynı. Bu yüzden de Türk öğrencilerin Azerbaycan’a alışma süreci diğer ülkelere göre çok daha hızlı oluyor. Bunların yanı sıra ulaşım da Azerbaycan Türkiye arasında çok kolay. Uçak ve hatta otobüs ile uygun bir fiyata Azerbaycan’a gidip gelmek mümkün.
Azerbaycan Üniversiteleri ve Dünya Sıralamalarındaki Yerleri
Kaliteli eğitim arayan öğrenciler ilk olarak dünyanın en iyi üniversiteleri listesine göz atar. En iyi 1000 üniversite içerisinde yer alan üniversiteler her zaman öğrencilerin ilk baktığı listedir. Ülkemizden bu listeye giren üniversite sayısı her geçen gün artıyor. Aynı durum Azerbaycan için de geçerli. An itibari ile Azerbaycan’daki 3 üniversite bu sıralama içerisinde kendine yer buluyor. Bu üniversite şunlardır:
- Hazar Üniversitesi 651. Sıra
- Kafkas Üniversitesi 700. Sıra
- Bakü Devlet Üniversitesi 701. Sıra
Bu üniversiteler ilk 1000 içerisinde yer aldığı için YÖK tarafından denklik sınavından muaf tutuluyor. Azerbaycan Üniversiteleri bölümleri arasında bu okulların bölümleri ülkemizden çokça tercih ediliyor. Bunlardan farklı olarak Azerbaycan onlarca daha üniversiteye sahip. Başlıca tercih edilen üniversiteler ise şunlar:
- Azerbaycan Teknik Üniversitesi
- Azerbaycan Tıp Üniversitesi
- Azerbaycan İnşaat ve Mimarlık Üniversitesi
- Gence Devlet Üniversitesi
Azerbaycan’da Okumak İçin Başvuru Yapmak
Diğer her ülkede olduğu gibi Azerbaycan’da da okumak için belli başlı belgeleri sağlamak gerekiyor. Bu belgeler sağlandığı takdire öğrencilerin kolayca Azerbaycan’da eğitim alabilir. Ayrıca ÖSYM sınavına giren ya da girmeyen tüm öğrenciler için Azerbaycan’da okumak fırsatı vardır. ÖSYM sınavına giren öğrenciler tercihlerden Azerbaycan üniversiteleri arasında açılan okullara başvuru yapabilir. ÖSYM kılavuzunda hangi Azerbaycan üniversitesine kaç kişilik kontenjan açıldığı önceden belirliyor.
Sınavsız giren öğrenciler ise okulların resmi internet sitesinden başvurularını yapabilir. Her üniversite belli dönemlerde kayıt ve başvuru tarihlerini açıklar. Ayrıca bu açıklamanın içerisinde öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler de belirtilir. Genellikle üniversitelerin eğitim takvimi ülkemiz ile aynıdır. Bu yüzden de yazın ve kışın yani dönem bitimlerinde öğrencilere bu süre verilir. Belirli zaman içerisinde başvuru yapmayan öğrencilerin başvuruları hiçbir şekilde geçerli sayılmaz.
Azerbaycan Üniversiteleri ve Denklik
Denklik yurtdışında okumak için son derece önemlidir. Eğer bir üniversitenin Türkiye’de denkliği yok ise öğrenciler Türkiye’de çalışamaz. Çalışmak için ise denklik sınavına girerek geçerli bir puan almalıdır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre iki ülkenin de devlet üniversiteleri arasında herhangi bir denklik sorunu yok. Yani öğrenciler Azerbaycan Devlet Üniversitelerinde okuduktan sonra ülkemizde kolayca iş bulabilir. Fakat bazı özer Azerbaycan okulları için öğrenciler denklik sınavına girmesi gerekir.
Azerbaycan’daki Üniversitelerde Okumak İçin Gereken Belgeler
Kayıt sürecinde öğrencilerden belli belgeler istenir. Bu belgeler dışında istenilecek belgeler var ise okullar bunları ekstra olarak resmi internet sitelerinde belirtir. Belgelerin hepsi hem eksiksiz olmalı hem de istenilen şekilde olmalıdır. Üniversitelerin bu belgeler konusunda oldukça katı kuralları vardır. İstenilen belgeler ise şunlardır:
- Lise 1 – 4 arası transkript
- Lise diploması
- Girdiyse ÖSYM sınav sonuç belgesi
- Sağlık Raporu
- AIDS testi
- Pasaportun hem aslı hem de fotokopisi
- 12 tane 4X5 boyutunda ve arka planı beyaz olan vesikalık
- İkametgah belgesi
- Nüfus Cüzdanı
- Sabıka kaydı
Ayrıca belirtilen tüm bu belgelerin noter tarafından onaylanmış olması gerekir. Buna ek olarak bazen ülkeye girişte öğrencilerden Eliza belgesi de istenebilmektedir. Öğrencilerin her ihtimale karşı bu belgeyi alması önerilse de son zamanlarda bu belge öğrencilerden fazla istenmiyor. Bu belgeler genellikle her üniversite tarafından öğrencilerden istenir. Diğer istenilen belgeler b belgeler eklenmelidir.
Azerbaycan’da Üniversiteler Ücretli Mi?
Azerbaycan Üniversite fiyatları 2021 yılında güncellenmiştir. Ülkedeki hem devlet hem de özel üniversitelerin her biri ücretlidir. Azerbaycan Üniversiteleri dünya sıralaması içerisinde aslında bu yüzden de fazla yükselemiyor. Çünkü eğitim ülkenin geneline hala yayılamadı. Azerbaycan’daki en ucuz üniversite Bakü Üniversitesidir. Bakü üniversitesinde fiyatlar 700 dolardan başlayarak artmaya devam ediyor. Fakat Bakü dışında ise ücretler ortalama 1200 dolardan başlayarak 5000 dolara kadar çıkıyor.
Azerbaycan Eğitim Sistemi
Azerbaycan’daki eğitim sistemi ülkemize fazlası ile benzer. Üniversitelerde 3 çeşit eğitim modeli vardır. Azerbaycan Üniversiteleri bu 3 modelden hepsini tüm öğrencilere tanır. Öğrenciler başvurularda bu modellerden istediklerini tercih edebilmektedir. Bu 3 eğitim modeli ise şunlardır:
- Normal Eğitim
- İkinci Öğretim
- Açık Öğretim
Fakat ülkedeki lisans eğitim süreci bölüme göre ve eğitim modeline göre farklılık gösterir. Örneğin Azerbaycan Üniversiteleri açık öğretim bölümleri toplam 5 yıl sürer. Bunula birlikte ülkedeki lisans bölümlerinin de süreleri zaman zaman ülkemize göre değişiklik gösterebilmektedir. Öğrenciler bununlar ilgili kesin bilgiler almak için başvurmadan önce okulların internet sitesinden ya da internet üzerinden eğitim sürelerini tam olarak öğrenmelidir.