Sınavsız ikinci üniversite fırsatı ile öğrenciler, eğitim gördükleri bölüm dışında başka bir bölümde okuma şansına sahip olmaktadır. Ayrıca bazı insanlar, mesleğini yapmaya başlamış olsalar dahi; kendilerini daha fazla geliştirmek istedikleri için bu seçeneğe başvurur. Mesleğini sevmeyip değiştirmek isteyenler için de bulunmaz bir fırsattır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Sınavsız İkinci Üniversite Nedir?
Üniversiteyi bitirmiş olan ya da hala okumakta olanlara, bazı üniversiteler tarafından tekrar sınava girmeden üniversiteye girme şansı verilir. Bilgi birikimini artırarak kendini geliştirmek isteyenler, hayalindeki bölümü okuyamayanlar için bu, büyük bir fırsattır.
Sınavsız ikinci üniversite nasıl okunur sorusuna ise, genelde belli bir yer ve zaman kısıtlaması olmadan, internet üzerinden derslere katılma imkânı olacağı cevabı verilebilir.
Sınavsız İkinci Üniversite Bölümleri 2023
Sınavsız 2. Üniversite bölümleri okuldan okula değişmektedir. Bu sebeple sınava girmeden ikinci üniversite fırsatı sunan her üniversitenin, kendi bünyesindeki bölümleri öğrenmek gerekebilir. Ayrıca hem ön lisans hem de lisans bölümlerinde sınavsız ikinci üniversite için gerekli şartlar bulunur.
1 – Sınavsız İkinci Üniversite İstanbul Üniversitesi Bölümleri
İstanbul Üniversitesi’nde lisans programlarına kayıt olmak için mezun olunan ya da mevcut olarak eğitim görülen program da lisans olmalıdır. Ön lisans programına kayıt yaptırmak isteyenler ise, hem ön lisans hem de lisans programından mezun olmuş ya da eğitim görüyor olabilirler. AUZEF ikinci üniversite şartları olarak bunları söylemek mümkün.
İstanbul Üniversitesi ikinci üniversite kapsamındaki lisans programlarından bazıları:
- Çocuk Gelişimi
- İktisat
- Coğrafya
- Felsefe
- İşletme
- Sosyoloji
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Ön lisans bölümlerinin sayısı da bir hayli fazladır. İşte İstanbul Üniversitesi 2. üniversite bölümleri içerisindeki ön lisans programları:
- Çocuk Gelişimi
- Grafik Tasarımı
- İlahiyat
- Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Marka İletişimi
- Yaşlı Bakımı
- Bilgisayar Programcılığı
- Sosyal Hizmetler
2 – Atatürk Üniversitesi’nde Sınavsız İkinci Üniversite Bölümleri
Atatürk Üniversitesi’nde de lisans ve ön lisans alanında farklı programlar açılmaktadır. Böylelikle öğrenciler, Atatürk Üniversitesi ikinci üniversite ile ikinci diploma alma şansını elde ederler. Ayrıca mezun olunan ya da eğitim görülen alan ile ikinci üniversiteye başvurulan alan aynı olmamalıdır. İkinci üniversite ile başvurulabilecek Atatürk Üniversitesi lisans programlarından bazıları:
- İşletme
- Sosyoloji
- Kamu Yönetimi
- Tarih
- Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Rekreasyon
- Egzersiz ve Spor Bilimleri
Ön lisans bölümleri ise:
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Bilgi Yönetimi
- Çocuk Gelişimi
- Radyo ve Televizyon Programcılığı
- Sosyal Hizmetler
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Lojistik
- Bilgisayar Programcılığı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
3 – Ankuzem Sınavsız İkinci Üniversite Bölümleri
Ankuzem yeni adıyla Ankuzef, Ankara Üniversitesi’nin ikinci üniversite imkânı sağlayan uzaktan eğitim merkezidir. Öğrenciler, üniversitenin geniş bilgi birikimlerinden ve tecrübelerinden yararlanır. Ayrıca internete ulaşabildikleri her yerden öğrenme ortam ve içeriklerine erişebilirler. Böylece daha önce mezun olmuş ya da hala okumakta olan herkes yeni bir gelecek ve kariyer planı yapabilir. Bölümlerden bazıları:
- Spor Yönetimi (Ön lisans)
- Yönetim Bilişim Sistemleri (Lisans)
- Laborant ve Veteriner Sağlık (Ön lisans)
- Bilgi Yönetimi (Ön lisans)
- Elektronik Ticaret ve Yönetimi (Lisans)
4 – Sınavsız İkinci Üniversite Psikoloji Var mı?
2020-2021 yılında ilk defa psikoloji bölümü açık öğretim fakültesinde yer buldu. Ankara Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi bu alanda eğitime başlayacaklarını duyurdular. Ancak daha sonra yapılan açıklama ile açık öğretim olarak açılan psikoloji lisans programı kapatıldı.
5 – Sınavsız İkinci Üniversite Pdr Var mı?
Birkaç yıl önce psikoloji alanında açık öğretim programı açılmıştı. Fakat daha sonra bu alanın açık öğretime uygun olmadığı düşünülerek kapatıldı. Pdr bölümü için açık öğretim ile ilgili şu an herhangi bir durum gözükmüyor.
Sınavsız İkinci Üniversite Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır?
Açık öğretim ile ikinci üniversite okumaya yönelik talepler her geçen gün artmaktadır. Bunun sonucunda üniversitelerin açık öğretim bölümlerine kayıt olanlar, daha sonra bu bölümlerde değişiklik yapılıp yapılmadığını merak etmektedirler. Ancak bölüm değişikliği, açık öğretim fakültesinde yapılamamaktadır.
Sınavsız İkinci Üniversite Ücretleri Nedir?
Üniversite ücretleri, her okulda farklı olduğu gibi bölümler arasında bile farklılık gösterebilmektedir. Anadolu Üniversitesi’nde bölümler genellikle 620 ile 1095 TL arasındadır. İstanbul Üniversitesi’nde 750 ya da 850 TL olarak belirlenmiştir. Atatürk Üniversitesi ise ücreti genellikle 750 TL olarak belirlemiştir.
Sınavsız İkinci Üniversite Kayıtları Ne Zaman?
Kayıt tarihleri üniversiteden üniversiteye değişse de genellikle ağustos aylarında başlayıp ekim ayına kadar devam eder. Dolayısıyla sınavsız ikinci üniversite başvuru tarihleri 2023 yılında da ağustosta başlar.
Başvuru yaparken eksik bilgi ve belge olmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü daha sonra herhangi bir mazeret kabul edilmemekte ve kayıt yapılmamaktadır. Anadolu Üniversitesi 2. üniversite kayıt 2023 dönemi için 22 Ağustos 2022’de başlamıştır.
İkinci Üniversite Okuyanlar Öğrenci Yurtlarında Kalabilir mi?
Daha önce herhangi bir üniversitede eğitim görmüş ve bu sırada yurtta kalmış kişiler, ikinci kez üniversite okuduklarında da yine bu hakka sahip olabilmektedir. İkinci üniversitede okurken eğitim süresi kadar yurtlarda kalınabilir. Uygun yurt seçenekleri için İdeal Yurtları firmasından yararlanılabilir.
Üniversite okumak için çok tercih edilen şehirlerden birisi, üniversite sayısının fazla olması sebebiyle Ankara olmaktadır. Bu sebeple başka şehirlerden gelecek olanlar, Ankara kız öğrenci yurtları ve Ankara erkek öğrenci yurtları hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Ankara yurt tavsiyesi almak için pek çok internet sitesinden faydalanılabilir.
1 – Ankara Kız Yurtları İle İlgili Bilgiler
Ankara yurtları ile ilgili bilgi toplayacak insanlar ilk olarak Ankara yurt fiyatları konusunu araştırmaktadır. Bu konu yurt koşullarına, yurdun bulunduğu bölgeye, odaların kaç kişilik olduğuna, yemek durumuna göre çok değişkenlik göstermektedir. İdeal Yurtları da farklı özelliklere sahip pek çok yurttan oluşmaktadır.
2022-2023 dönemi için yıllık hesaplanan ortalama tutar 17 bin ile 96 bin arasındadır. Yenimahalle, Altındağ ve Çankaya bölgeleri Ankara özel yurt fiyatları konusunda en pahalı olan ilçelerdir. Yurtlarda bir diğer önemli konu ise güvenlik koşullarıdır. Bu konuda İdeal Yurtları yüksek standartları ile ön plana çıkmaktadır.
Ayrıca Ankara tek kişilik yurt fiyatları da aylık 800 ile 4800 arasında değişir. Bazı yurtlarda kahvaltının da ücrete dahil olduğunu söylemek gerekir. İdeal Yurtlarında da kahvaltı, yurt ücretine dahildir. Ankara özel yurtlar sadece öğrenciler için değildir. Ankara’da çalışan bayanlar için yurt imkânı sağlayan özel yurtlar bulunmaktadır.
2 – Ankara Erkek Yurtları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ankara erkek öğrenci yurtları KYK ile çıkmadığı takdirde özel yurt tutulabilir. Ankara erkek yurt fiyatları 2022-2023 eğitim dönemi içinde 8000 ile 48000 arasındadır. Bu fiyatlar kahvaltı ve yemeğin dahil olup olmaması, odanın tek kişilik olması, odanın bulunduğu merkez gibi şartlara göre değişmektedir. Örneğin; Ankara erkek yurdu Kızılay gibi merkezi yerde olması pek çok avantaj sağlar.
Ankara özel yurt erkek tek kişilik oda fiyatları en düşük 2000 en yüksek 6000 olabilir. Oda içinde tuvalet, banyo olması, odaya yemek hizmeti bulunması gibi şartlar, tek kişilik yurt fiyatları Ankara için yükseltmektedir. Ancak hem uygun fiyatlı hem de hizmet kalitesinin yüksek olduğu İdeal Yurtları birçok öğrencinin beklentisini karşılamaktadır.
Ankara özel erkek yurtları haricinde diğer bir seçenek de apart olabilir. Büyük bir şehir olan Ankara erkek apart konusunda zengindir.