İzmir Yemekleri Meşhurluğu Dillere Destan!

izmir-yemekleri

İzmir yemekleri lezzetine bakarken tarihinin önemli aşamalarında farklı kültür ve medeniyetlerin yaşam süren mekanlarda atmosfere şahitlik edin. Medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’de ne yesem sorusuna karşılık oldukça çeşitli İzmir yemekleri bulmanız mümkün.

İzmir ve halkı, börek, ekmek ve çörek gibi unlu mamullere daha fazla önem vermiştir. Büyük ve küçükbaş yetiştiriciliğinin Hitit ve öncesi dönemlere kadar giden İzmir, peynir, çökelek ve tereyağının yanında tahıl ürünleri olarak buğday, arpa, fasulye, mercimek, nohut vb. ürünlerin de yetiştiriciliğini de yapmıştır.

İzmir’in kuruluşu MÖ. 3000 li yıllara dayanmaktadır. Öncelerde ticaret limanı ve ara durak olarak Osmanlı imparatorluğu başta olmak üzere Hiti, Pers, Bergama krallığı ve Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yaparak medeniyetlere ışık tutmuştur. Yörenin denize olan konumu nedeniyle deniz ticaretinde önemli rol oynamış olması İzmir şehrini bu konuda önemli liman şehirleri arasına almıştır.

İzmir Yemekleri Mutfağı

İzmir yemekleri denince akla ilk gelen yemek genellikle zeytinyağlılar ve sebze yemekleridir. Bunlar arasında; sarmaşık kavurması, arapsaçı, kabak çiçeği dolması, şevket-i bostan, mücver, çığırtma, fava, enginar dolması ilk akla gelen yemek çeşitleridir. Et yemekleri olarak ilk sırada akla gelen izmir köfte, tire köftesi, ödemiş köftesi, urla güveci ve tandırdır.

İzmir Yemekleri Arasında En Meşhur Olanları

İzmir yemekleri denildiğinde deniz ürünleri sıralamasında radika, deniz börülcesi, tarla çivisi, su teresi, labada, cibes salatası gelmektedir. Tatlılar ve hamur işlerindeyse gerdan tatlısı, zerde, zelbiye tatlısı, boyoz, şambali, urla katmeri (tuzlu) ve sakızlı tatlılar gelmektedir.

Ayrıca, günlük yaşantının akışına uygun olarak sokak lezzetlerinden kumru, gevrek, İzmir bombası, ödemiş tostu, kokoreç İzmir halkının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

İzmir Köfte Tarifi

i̇zmir yemekleri

Patates, biber, köfte ve basit usulde hazırlanmış domates sosu ve kuzu etinin kıyma haline getirilmesi, pişme sırasında köftenin kuru olmamasını sağlamak ve etin yağının köftenin içerisinde kalmasını sağlamak amacı ile kuru ve bayat ekmek kullanmak köftenin daha diri görünmesini sağlar.  Ayrıca çeşitli baharatlar tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Malzemeler

  • Kıyma, (250 Gr)
  • Yumurta (1 Adet)
  • Orta boy taze soğan (1 Adet)
  • Islatılmış bayat ekmek içi (1-2 Dilim)
  • Sarımsak (1-2 Diş)
  • Patates ( 3-4 Adet)
  • Sivri biber ( 3-4 Adet)
  • Salça (Domates veya Biber) (Tatlı kaşığı)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvı Yağ

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Bir kasenin içerisine kıymayı alalım, rendelenmiş soğan, yumurta ve ıslatılmış bayat ekmeği içerisine ekleyerek üzerine sarımsak, baharat ekleyip kıvamını alıncaya kadar yoğurma işlemini yapalım. Kıvama gelen köfteyi bir yumurtanın yarısı kadar elle kopararak uzunlamasına gelecek şekilde yuvarlayalım.

İçerisine yeteri kadar yağ koyduğumuz kaba oval şekil verdiğimiz köfteleri atarak kızartma işlemini yapalım. Kızaran köfteleri bir fırın tepsisinin içerisine dizerek içerisine dilimlediğimiz patatesleri ve araların da yeşil biberleri yerleştirerek fırında pişirilmek için hazırlayalım.

Fırında pişmesi için hazırladığımız köftelerimizin sosu için domates veya biber salçasını bir kabın içerisine sıcak su, tuz ekleyip eritme işlemini yapalım. Hazırladığımız bu sosu tepside bulunan köftelerin üzerlerine dökerek daha önceden 200 derce de ısıttığımız fırında pişirmek için yerleştirelim.

Suyunu çeken köftelerimizi fırından çıkartarak sıcak bir şekilde servis yapabiliriz. Yöresel lezzetlere tanıklık etmek için öneri arayanlardansanız eğer size harika bir öneri ile geldik: Hatay Yöresel Yemekleri

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık