Gaziantep yemekleri mutfağı, çok çeşitli lezzetleri olan bir mutfak kültürüne sahiptir. Antep yemekleri, bölgesel malzemeler ve teknikler kullanarak yapılan özel lezzetleri ile ünlüdür. Kebap, baklava, muhallebi ve fıstıklı yaprak sarmaları gibi tatların yanı sıra, kuru biber, tahıl ve sebzelerle yapılan yemekler de bu mutfakta yaygındır.
Zengin ve içerik olarak çeşit bolluğunun yaşandığı Gaziantep’te el sanatları olarak bakır işlemeciliği ön plana çıkıyor. Tarihin akışına tanıklık etmiş olan kalaycılık mesleği, et ve sebzenin bir biriyle harmanlanmasına aracılık yapan bıçakçılık, ağacı ince ince işleyerek lezzetli yemeklerin ortaya çıkmasında emeği vardır.
Fırından sıcak alınan ekmeğin ocaktan çıkartılırken üzerine alındığı küreği üreten ve bugün yok olmayla yüz yüze kalan haratlık!
Günün en önemli unsuru olan yemeklerin ve mangal aşkının ateşlendiği o güzel mangalların yapıldığı tenekecilik ve güneydoğu Anadolu ve Gaziantep iline ait vazgeçilmez bir tutkusu haline gelen aktarlık ve baharatçılık meslekleri günümüzde hala kentin geleneklerini yaşatmaya devam etmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Gaziantep Yemekleri Mutfağının Anlamı ve Önemi
Gaziantep yemekleri, bulunduğu coğrafya itibari ile önemli bir kültüre sahip mutfak zenginliğini içerisinde barındırmaktadır.
Her geçen gün gelişen mutfak kültürü yemek yapımında kullanılan malzeme seçimlerinde yeni bir bakış açısı getirmiştir. Gaziantep mutfağını Türk mutfak kültürünün ön plana çıkmasını sağlayan en önemli öğelerin başında gelmektedir.
Yöreye Özgü Gaziantep Yemekleri ve Pişirme Teknikleri
Gaziantep ilinde en çok tüketilen ürün koyun etidir. Ancak, Antep’te bilinenin dışında bakliyat, sebze, meyve ve süt ürünleri kültürün büyük bir parçasını oluşturmaktadır.
Sebzeli etli yemekler, meyveli yemekler, dolmalar ve sarmalar, pilavlar, çorbalar, yoğurtlu yemek çeşitleri, kebap çeşitleri ve muhtelif yemek çeşitleri, piyazlar, börekler, içecekler, kahvaltılıklar ve tatlılar yöreye özgü yemek çeşitlerini oluşturmaktadır.
Gaziantep Yemekleri Sunumu ve Sofra Düzeni İle de Dikkat Çekiyor!
Gaziantep yemekleri hazırlanması kadar sunum şeklide kültürü oluşturan en önemli özelliklerin başında gelmektedir. Hazırlanan sofraya yemekler tek seferde tüm sofra üzerinde hazır bulundurulurlar. Kültürel yapı içerisinde bir kural olarak gelecek nesillere aktarılan bir diğer özellik, hangi yemek ile hangi pilavın yenileceğidir. Bu kural tüm kuşaklara aktarılmıştır.
Aile için hazırlanan yemekler genellikle birer kap şeklinde sofraya gelirken, misafir için hazırlanan yemeklere özen gösterilir ve etin daha yoğun kullanıldığı yemekler tercih edilir.
Yiyecek ve içecek olarak Türk mutfağında önemli bir yer tutan Gaziantep mutfağı coğrafi işarete sahip birden fazla ürünü bünyesinde barındırmaktadır.
Hazırlanış tekniği, içerisinde barındırdığı özel bileşenlere sahip gıda ürünleri, koyundan sağılan sütün büyük bir itina ile tereyağı yapılması ve bu tereyağının baklava yapımında kullanılması, ismi ile müsemma olan fıstığın üç haftayı geçmeden toplanarak tazeliğini koruması, kırk kattan oluşan ve adeta bir tül gibi arkasını görebileceğiniz yufkaların hazırlanması ile ortaya çıkan muazzam lezzetin adıdır Antep Baklavası.
Gaziantep Nohut Dürümü Tarifi
Malzemeler | Üzeri için |
· Nohut (2 su bardağı)
· Kemikli et (Nohutların haşlaması için) · Yarım çay bardağı zeytinyağı · Tereyağı (1 tatlı kaşığı) · Toz kırmızı biber (1 yemek kaşığı) · Pul biber (1 çay kaşığı) · Karabiber (Yarım çay kaşığı) · Kimyon (1 çay kaşığı) · Tuz · Tandır lavaş (4 Adet) |
· Soğan (2 Adet)
· Domates (2 Adet) · Maydanoz (1 Demet) · Aysberg marul (4 parça) · Patates kızartması · Tuz · Pul biber · Sumak |
Yapılışı
- Taze nohutları bir gece önceden suya bırakarak ıslanmasını sağlayalım. Düdüklü tencere içerisinde üzerine kemikli et ekleyerek sıcak su ekleyerek pişirmeye başlayalım.
- Pişen nohutları düdüklü tencereden bir kap içerisine alarak suyunu süzelim ve etleri ayıralım.
- Genişçe bir tava üzerine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek üzerine nohut ilave edelim ve bir miktar kavuralım.
- Nohutlar kızarmaya başladığında üzerlerine baharat ilave ederek bir miktar daha kavuralım ve ocağı kapatalım. İnce dilimler halinde doğradığımız domates ve soğanları hazırlayalım.
- Maydanoz, marul ve patatesleri doğrayarak kızartalım. Lavaş üzerine önce soğan, sonra nohut, sonra patates ve en son domatesler gelecek şekilde sıralayalım.
Ayrıca tarhana sevenlerdenseniz size özel bir yazı sunmak isteriz: 14 Farklı Yöresel Tarhana Çeşitleri