İskender Kebabın Anavatanı Bursanın Meşhur Yemekleri| 10 Leziz Yemek

Bursanın Meşhur Yemekleri

Osmanlı İmparatorluğunda kalma eserleri ve mutfağı ile Bursanın meşhur yemekleri yöreye ayrı bir hava katıyor. Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan şehrin ana yemekleri kadar çorba ve tatlıları da mideleri şenlendiriyor.

Bursa mutfak kültürü oldukça zengin bir hal alıyor. Bursa’ya yerleşen Rumeli göçmenlerinin de Bursa mutfağı ve yemekleri üzerinde etkisi bulunuyor. Rumeli göçmenlerinin getirdiği lezzetler ile Bursa sofraları daha da zenginleşiyor.

Muhteşem Tatları ile Bursanın Meşhur Yemekleri

Bursa, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olup muhakkak gezilip görülmesi gerekiyor. Daha önce hiç tadılmayan lezzetleri ile Bursanın meşhur yemekleri de bu gezinin en özel anlarını oluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olan Bursa’da saray yemekleri mirası ile doğal ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra şehrin sınırlarını aşan yemeklere de sahip olan Bursa’nın geleneksel 10 lezzeti aşağıdaki gibidir.

1.     İskender Kebabı

bursanın meşhur yemekleri: i̇skender kebap

Bursa’nın neyi meşhur diye sorulduğu zaman insanın aklına hemen İskender kebabı geliyor. İskender’in anavatanı olan Bursanın meşhur yemekleri sıralamasında ilk sırayı alan İskender kebabını Bursa’da kesinlikle denemek gerekiyor. Yaprak dönerden yapılan bu şölen, muhteşem tereyağı ve özel sosu ile tamamlanarak lezzet düşkünlerine sunuluyor.

2.     Muradiye Çorbası

Bursanın meşhur çorbası olan Muradiye Çorbası yöre halkı tarafında çok seviliyor. Çorbanın ana malzemesi tavuk kuşbaşı olup çorbanın içinde ayrıca kabak, şehriye, havuç ve yoğurt ile zenginleştiriliyor. Tereyağı ve un da kullanılan çorba, görüntüsü ve tadı ile turistlerin de ilgisini çekiyor.

İsmini, Osmanlı İmparatorluğu padişahlarından olan İkinci Murad’dan alan Muradiye Çorbası, özellikle kış aylarında tüketiliyor. İçindeki sebze ve tavuk birleşmesi ile soğuk algınlığı gibi pek çok hastalıklara iyi geldiği gibi bağışıklığı da güçlendiriyor.

3.     Kıymalı Cantık

Bursanın meşhur yemekleri arasında yer alan ve Tatar mutfağına ait olan Cantık Bursa, ağzı açık ya da kapalı pide türü olur. Bol kıyma ile yapılan pidede baharat az kullanılıyor. İç malzeme olarak kıyma haricinde soğan, domates, biber salçası ve çeşitli baharatlar bulunuyor. Kıymalı cantık haricinde kuşbaşılı ve kaşarlı çeşidi de vardır.

4.     Pideli Köfte

Bursa’nın oldukça meşhur yemeklerinden olan pideli köfte bir anlamda İskender’e de benziyor. İskender ile farkı ise pide üzerine döner parçaların yerine küçük köftelerin yerleştirilmesi oluyor. Pideli köftede bol tereyağı kullanılıyor ve yoğurt ile servis ediliyor.

5.     İnegöl Köfte

bursanın meşhur yemekleri: i̇negöl köfte

Bursa’ya gelindiyse İnegöl’e uğrayıp İnegöl köftesi yemek gerekiyor. İnegöl’de oldukça sık tüketilen ve yörenin en güzel ve en meşhur yemeği olan İnegöl köftede dana eti ve kuzu eti beraber kullanılıyor. Hazırlanması oldukça zor olan yemeğin damakta bıraktığı enfes bir tadı bulunuyor.

6.     Gelincik Böreği

Un, tuz ve su ile hazırlanan hamur, birkaç kişinin elle çekiştirilmesi ile yufka haline getiriliyor ve içine gelincik otu konuluyor. Gelincik otunun yıkanması, doğranması ve acı suyunun çıkması için sıcak sudan geçirilmesi önemlidir. Gelincik otu ile beraber lor yufkanın üzerine konularak yufka dürüm şekline getiriliyor.

Tepsinin üzerine yuvarlak şekilde dizilen böreğin üzerine zeytinyağı ya da margarin eritilerek dökülmesinin ardından üzeri kızarıncaya kadar fırında pişiriliyor. Unutulmuş Bursa yemekleri arasında yer alan bu börek aynı zamanda patatesli, ıspanaklı, peynirli ve pırasalı olarak da yapılabiliyor.

7.     Uludağ Pilavı

Sade pilavdan sıkılanlar için alternatif bir lezzet oluşturan Uludağ Pilavı; kuşbaşı et, havuç, kuru üzüm ve kestanenin kullanımı ile bol malzemeli olarak yapılan Uludağ pilavı, Bursanın meşhur yemekleri arasında yer alıyor.

8.     Tahinli Pide

Sabah saatlerinde fırınlardan çıkan tahin kokusu ile insanları cezbeden Tahinli Pide, özellikle kahvaltılarda da sıklıkla tercih ediliyor. Şehir dışında fazla bilinmiyor olsa da bölgede en sevilen lezzetler arasında bulunuyor. Mayalı hamurun üzerine pekmezli tahin ve şeker dökülerek hazırlanan tahinli pide, 100 yıllık Bursa yemeği olarak yapılıyor

9.     Kestane Şekeri

Bursa’nın meşhur meyveleri arasında bulunan kestane artık Bursa ile özdeşleşmiş durumdadır. Şekerli şerbette kaynatılması ile yapılan kestane şekerinin pek çok farklı çeşidi de bulunuyor. Bursa’nın karakteristik tatlılarından biri olan kestane şekeri Uludağ’da yetişen kestanelerden elde ediliyor.

10.  Düğün Helvası

Düğün ve törenler için yapılan düğün helvası, Bursa helvası ya da süt helvası isimleri ile de anılıyor. İftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan düğün helvasının kazandibi tatlısının atası olarak geçiyor. Düğün helvası, bir saray tadı olarak günümüzde sadece Bursa yapılıyor ve Bursanın meşhur yemekleri arasında bulunuyor.

Bursanın meşhur yemekleri olarak çorbanın da ayrı bir yer vardır. En ünlü Bursa çorbaları arasında ayrıca sütlü oğmaç çorbası, yeşil mercimekli oğmaç çorbası, şipsi ve ekşili baş çorbası da bulunuyor. Çorbalarda yaban pırasası ve balıkotu ve benzeri yabani otlar da kullanılıyor.

Çorbaların haricinde Anjelik reçeli, cevizli lokum ve Bağdat hurma tatlısı da Bursanın meşhur yemekleri arasında yerini alıyor. Bursa’nın sahip olduğu iklimi bu toprakların zengin hale gelmesini sağlıyor ve verimli topraklarında pek çok sebze ve meyve üretimi de vardır. Çilek, şeftali, kestane, zeytin de Bursa denince akla gelen ilk ürünler arasında bulunuyor.

BONUS

Dünya mutfakları kategorisi altında Bursa yöresel yemekler hakkında bilgi vermek amacı ile hazırladığımız yazımızın son kısmında sizlere muhteşem Muradiye çorbası videolu tarifi ile veda etmek istiyoruz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık