Burdur Gezilecek Yerler Listesi

burdur-gezilecek-yerler

Burdur gezilecek yerler ile yol haritanızı oluşturun. Hazırlıklarınızı yaptınız ve Burdur gezisi için yol çıkmaya karar verdi iseniz öncelikle Burdur ile alakalı ufak bir araştırma yapmalı, Burdur gezilecek yerler konusunda bir liste hazırlamalısınız.

Hazırlayacağınız seyahat rehberi sayesinde zamanınızı ve paranızı çok daha iyi kullanabilirsiniz. Seyahat planlaması nasıl yapılır? yazısı ile işiniz kolaylaşacaktır. Gezilmesi gereken antik kentler, doğal güzellikler, tarihi yerler, kamp yerleri gibi pek çok konuda önceden yapacağınız planlamaları ile birlikte kalınacak oteller, konaklanacak tesisler gibi her detaya yer vermelisiniz.

Biz de bu anlamda size yardımcı olabilmek için Burdur’da görülmesi gereken yerler hakkında detaylı bir çalışma yaptık. Kibyra Antik Kenti, Milyos Antik Kenti gibi tarihi yerler hakkında tarihi bilgilere yer verirken Salda Gölü, İnsuyu Mağarası gibi doğal güzelliklerini de sizlere tanıtmaya çalışacağız.

Kibyra Antik Kenti

Lidya ve Roma uygarlıkları döneminin en önemli şehirlerinden birisi olan Kibyra Antik Kenti, Burdur gezilecek yerler arasında bir diğeridir.

Gölhisar ilçesinde yer alan antik kentin çok büyük bir yerleşim alanı vardır. Yukarı ve aşağı agora, stadyum, hamam, tiyatro, meclis binası, anıt mezarlar ve daha birçok alan çok fazla zarar uğramadan günümüze gelmiştir. Stadyumda M.Ö. 1. Yüzyıldan itibaren gladyatörlerin dövüştüğü bulgularına ulaşılmıştır.

Stadyuma giden yolda pek çok gladyatör mezarı ortaya çıkarılmıştır. Kentin amfi tiyatrosu 3.600 kişiliktir ve bu yönüyle dünyanın en büyük amfi tiyatrosu özelliğine sahiptir. Şehrin yapıları birbirinin manzarasını engellemeyecek şekilde, simetrik düzende yerleştirilmişlerdir. Kibyra Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.

Sagalassos Antik Kenti

Burdur gezilecek yerler arasında yer alan Sagalassos Antik Kenti, Antik Çağ’da Pisidia olarak bilinen bölgede yer alıyor. Burdur merkeze uzaklığı 33 kilometredir. Ağlasun ilçesi sınırları içindedir. Sagalassos, Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden birisidir ve günümüze kadar en iyi şekilde korunarak gelen antik kentlerden bir tanesidir.

Antik kentte pek çok önemli eser bulunuyor. Bunlar arasında özellikle Roma hamamı, aşağı yukarı agoralar, tiyatro, macellum ve tapınaklar her ziyaretçinin dikkatini çekiyor. Antik kentteki tiyatro 9.000 kişilik ve dünyanın en yüksek rakımlı tiyatrosu unvanını taşıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, Antalya’ya da yaklaşık 100 km mesafede yer alıyor.

Kremna Antik Kenti

Burdur’daki tarihi yerler arasında bir diğeri Kremna Antik Kenti’dir. Antik kent, Burdur il merkezine 60 kilometre, Bucak ilçe merkezine ise 15 kilometre mesafede bulunuyor.

Döneminin en nemli Pisidia şehirlerinden birisi olan antik kent, Aksu Vadisi’ne tamamen hâkim bir tepede bulunuyor. Güney ve batı olmak üzere iki girişe sahip. Etrafı sularla çevrili ve ızgara planlı olarak kurulmuş bulunuyor.

Kremna Antik Kenti’nde günümüze ulaşan yapılar Roma dönemine ait. Bazı kazı çalışmalarında pek çok önemli eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Büyük ve küçük Atana, Hygeia, Apollon, Leto, Asklepios, Herakles kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden bazılarıdır. Antik kentten çıkarılan bu yapılar Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda ziyaret edilmektedir.

Milyos Antik Kenti

Burdur gezilecek yerler Milyos Antik Kenti 1 saatlik mesafede yer alıyor. Bucak İlçesinin Kocaaliler Köyü’nde bulunuyor. Toroslar üzerinde yer alan antik kentin Roma ve Helenistik dönemde yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve uygarlıkların önemli yerlerinden olduğu düşünülüyor. Son derece dik ve tehlikeli bir alanda bulunan Milyos Antik Kenti’ne araçla ulaşabilmek mümkün bulunmuyor.

Milyos Antik Kenti’ne ulaşmak için belli bir noktaya kadar asfalt yoldan gittikten sonra dar patikalardan 2 km kadar yürümeniz gerekiyor. Buraya özellikle doğa sporlarıyla ilgilenenler parkur olarak tırmanıyor. Kentin içinde antik tiyatro ve nekrapol alanı bulunuyor. Bütün bunlar ve eşsiz manzarası ile birlikte Burdur gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Balboura Antik Kenti

Burdur gezilecek yerler Balboura Antik Kenti, Roma döneminden günümüze ışık tutan oldukça etkileyici antik kentlerden birisidir.

Burdur’un Altınyayla ilçesinde yer alan kent, antik dönemde Kabalia adıyla anılmakta ve Likyalılara ait bir kent olarak öne çıkmaktadır. Son derece yüksek bir yer de bulunan Balboura Antik Kenti’nin ortasından geçen ırmak ile oldukça estetik bir yaşam alanı sunsa da günümüze çok fazla eser kalamamış.

Altınyayla ilçesinden 6 kilometre kadar güneybatıya gittiğinizde antik kent, tepe bölgede kalıyor. Özellikle de keşif yapmayı seven birisi iseniz Balboura Antik Kenti mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Hacılar Höyüğü

Burdur gezilecek yerler arasında yer alan Hacılar Höyüğü, il kez 1950’li yıllarda İngiliz bilim insanlarının başlattıkları kazı çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır.

Bir dönem kesintiye uğrayan çalışmalar, son sekiz yılda aktif olarak devam etmiş, etkileyici bir tarih ortaya çıkarılmıştır. Hacılar Höyüğünün geçmişi 5 bin yıl kadar evvele dayanıyor. Bu sayede eski insanların yaşam biçimlerine, mimari unsurlara dair önemli bilgiler veriyor. Höyükte özellikle kalın ve büyük surlar dikkat çekiyor.

Hacılar Höyüğü şehir merkezine yaklaşık 26 kilometre mesafede bulunuyor. Rahatlıkla ulaşabileceğiniz höyük alanında hala kazı çalışmaları devam ediyor. Bu yüzden içerisine girmeniz mümkün değil. Fakat çalışmaları ve ortaya çıkarılan halini dışarıdan izleyebiliyorsunuz.

Burdur Doğal Güzellikler

burdur gezilecek yerler

Burdur gezilecek yerler listesindeki en önemli yerler daha çok doğal güzelliklerdir.

İnsuyu Mağarası

Burdur gezilecek yerler arasında bir diğeri İnsuyu Mağarası’dır. Burdur-Antalya yolu üzerinde yer alan mağara, Burdur’a 13 kilometre mesafede bulunuyor. Uzunluğu 597 metredir ve deniz seviyesinden yüksekliği 900 metredir.

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip olan İnsuyu Mağarası, karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla oluşan sarkıt ve dikitlere sahiptir. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edile mağaranın yaz kış sıcaklığı 14 derece olmakta, hatta içerisinde küçük göller bulunmaktadır.

İnsuyu Mağarası’na nasıl gidilir derseniz Antalya Burdur yolu üzerinden giderken 13 km sonra karşınıza İnsuyu Mağarası tabelası çıkıyor. Bunu takip ederek ya da navigasyon ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Burdur Gölü

Akdeniz Bölgesi içinde sayılsa da Ege ve İç Anadolu iklimine de yakın olan Burdur’un görülmesi gereken doğal güzelliklerinden birisi de Burdur Gölü’dür. Isparta-Burdur arasında uzanan göl, Türkiye’nin en büyük yedinci gölü unvanına sahip.

Suyu oldukça tuzlu olmakla birlikte kapalı havza olmasından dolayı son derece sakin bir yapısı bulunuyor. Burdur Gölü’nün en önemli özelliği ise kuş cenneti olmasından geliyor. Göl, yüze yakın kuş türüne ev sahipliği yaptığı gibi bunlar arasında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan “dikkuyruk” ördekleri de burada yer alıyor.

Burdur gezilecek yerler listesinde Burdur Gölü’ne özellikle sonbahar ve kış aylarında yolunuz düşerse yüzlerce farklı kuşu görebilirsiniz. Son yıllarda su sporları merkezi özelliği de kazanan gölde kürek, kano, yelken, su jeti, flyboard sporları da yapılmaya devam ediyor.

Salda Gölü

burdur gezilecek yerler

Burdur gezilecek yerler arasında yer alan Salda Gölü, Yeşiolova ilçesinde ormanla kaplı tepelerle, kayalıklarla ve minik alüvyonlu ovalarla çevrili bir göl olarak dikkat çekiyor. Hafif tuzlu ve karstik yapısı ile Göller Yöresi’nin eşsiz göllerinden birisi konumunda yer alıyor. Türkiye’nin en derin 3. Gölü unvanına sahip olan göl, 185 metre derinliğe sahip.

Türkiye’nin en temiz ve en berrak göllerinden birisi olan Salda Gölü, turkuaz rengi ile de eşsiz bir manzara sunuyor. Sahip olduğu küçük kumsallarla da turistik bir yer havası kazanıyor. Gölün etrafında yerleşim yerinin az olması nedeniyle burada kendinizi tamamen doğa ile iç içe bulabilir, eğlenceli bir zaman geçirebilirsiniz.

Lisinia Doğa

Burdur merkeze bağlı olan Karakent Köyü’nde eşsiz biri girişimcilik örneği olarak Lisinia Doğa dikkat çekiyor. Burdur Gölü kenarındaki yaban hayatı rehabilitasyon merkezi ile gerçekten Burdur’da büyük bir değişim meydana getirilmiş. Organizasyon çok kapsamlı ve tamamen gönüllü emeğiyle yürütülen çok farklı doğa projeleri bulunuyor.

Projenin koordinatörlüğünü veteriner hekim olan Öztürk Sarıca yapıyor. 2005 yılında hayata geçirilmiş ve bu konuda Türkiye’de bir ilke imza atılmış. Bugüne kadar 9 proje başlığı altında 1000’den fazla alt proje gerçekleştirilmiş. Sıfır kimyasal ile doğa, tarım dostu projeler ile yaban hayatı korumaya çalışıyorlar.

Organik tarım, yaban hayatı koruma, kanser evi çalışmaları gibi pek çok etkinlik çevre köyler de gezilerek yapılıyor. Bugüne kadar 120 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan Lisinia Doğa, binlerce yabancı gönüllüye de ev sahipliği yapmış bulunuyor.

Karacaören Barajı

Karacaören Barajı için aslında büyük bir göl diyebiliriz. Hem Burdur hem Isparta sınırlarında bulunuyor. Eğer Burdur’un ihtiva ettiği yeşilin onlarca farklı tonunu görmek isterseniz en ideal yerin Karacaören Barajı olduğundan emin olabilirsiniz.

Her nereye bakarsanız bakın pastoral bir yağlıboya tablosundan çıkmışçasına manzaralar eşliğinde kamp yapabilir, balık tutabilir ya da kano yapabilirsiniz. Hatta buraya kadar gelmişken bir tekne turu yapmadan dönmemenizi de tavsiye ediyoruz. Kişi başı uygun bir fiyat ile kısa bir tekne turu yapabilirsiniz.

Tekne turu, konaklama ve yeme içme için buradaki tesisleri tercih edebilirsiniz. Burdur merkeze 77 kilometre, Antalya merkeze 68kilometre, Isparta merkeze 64 kilometre mesafede yer alan Karacaören Barajı’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Burdur Kamp Alanları

Kamp alanları ile doğal güzelliklerinin arasında kendinize eşsiz bir tatil ilan edebilirsiniz.

Salda Gölü Kamp Alanı

burdur gezilecek yerler

Burdur görülmesi gereken yerler arasında eşsiz kamp alanları da bulunuyor. Salda Gölü Kamp Alanı bunlardan birisidir. Yeşilova ilçesinde bulunan kamp alanı, turkuaz rengiyle herkesi büyüleyecek niteliktedir. Burdur merkezden 80 kilometre olan kamp alanı, Yeşilova’dan 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Salda Gölü’ne ulaştığınızda halk plajında, belediyenin kamp alanlarında ve diğer kamp alanlarında kamp kurabilirsiniz. 1989 yılında Doğal Sit Alanı ilan edilen bölgede yapı yapmak yasaklanmış. Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden birisi olarak biliniyor.

Suyu mineral bakımından oldukça zengin ve son derece faydalıdır. Sivilce, akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisinde çamur banyosundan faydalanmak mümkündür. Gül, 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin 3. Gölü unvanına sahip. İşte tam da böyle bir yerde kamp yaparak keyifli zaman geçirebiliyorsunuz.

Burdur Kent Ormanı

Burdur gezilecek yerler, Burdur Kent Ormanı, Burdur merkezde yer alıyor. Kamp yapmak için en ideal alanlardan birisidir. Doğası ve manzarası buraya gelenleri kesinlikle pişman etmeyecek kadar güzel bir yer sizleri bekliyor. Kent Ormanında girişler ücretsiz. Bu da büyük bir avantajdır. Çünkü pek çok kent ormanı alnı artık paralı ve Orman Genel Müdürlüğü ya da özel şirketler girişte ücret talebinde bulunuyor.

Burdur Kent Ormanında Burdur belediyesi tarafından yapılmış ahşap masa ve sandalyeler de bulunuyor. Dilerseniz burada mangal da yapabiliyorsunuz. Yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Eğer yemek yapmakla, bir şeyler pişirmek istemiyorsanız da yakınlarda bulunan restorandan ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor, kent ormanı içindeki at çiftliğini ziyaret edebiliyorsunuz. Restoranda gıda, su ve tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık