Türkiye’deki Doğal Yaşam Parkları

dogal-yasam-park

Türkiye’deki doğal yaşam parkları son yıllarda şehrin stresinden kurtulup nefes almak isteyenler açısından oldukça ilgi görmektedir. Doğasıyla bir cennet olan Türkiye, kalabalıktan uzaklaşıp huzurlu vakit geçirmek adına oluşturulan 46 tane Milli Park’a sahiptir. Doğanın birbirinden güzel bu parkları nerededir, nasıl gidilir, ücretli midir?

Türkiye’deki Doğal Yaşam Parkları ve Özellikleri

Sıklıkla sorulan doğal yaşam parkı nedir sorusuna cevap olarak; bitki örtüsünü bozmadan, ev sahipliğini yaptığı canlılar ile birlikte korumaya alınan alanlar diyebiliriz.

Türkiye’de bulunan milli parklar barındırdığı bitki çeşitliliği ve hayvan türleri ile ilgi çekerken, doğanın güzelliği ile ziyaretçileri büyülüyor. İçerisinde yürüyüş parkurları, mesire yerleri gibi alanlar bulmak mümkün. Hatta bazı milli parklar içinde konaklama tesisi de bulunmaktadır. Türkiye’deki milli parklar ve özellikleri;

1. İzmir Doğal Yaşam Parkı

Türkiye’deki doğal yaşam parkları dendiğinde akla gelen ilk yer olmaktadır. Çiğli ilçesinde bulunan bu park 425 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. 2008 yılında açılmış ve yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Doğal yaşam parkı İzmir Sasalı semtinin adıyla da anılmaktadır.

Yaklaşık 3 bin adet hayvanın bulunduğu parkta 134 tür mevcuttur. Doğal Yaşam Parkı aynı zamanda Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryum Birliği üyesidir.

İzmir doğal yaşam parkı nerede ve İzmir doğal yaşam parkına nasıl gidilir? Sorularına yanıt olarak; Karşıyaka vapur iskelesinde bulunan otobüsleri kullanarak Çiğli Sasalı’ya ulaşım sağlamak mümkündür.

2. Ormanya

Ormanya Tabiat Parkı 2014 yılında İzmit Kartepe’de açılmıştır. 2 bin dönüm üzerinde bulanan bu park içerisinde bisiklet yolu, yürüyüş parkurları barındırır. Aynı zamanda konaklamak isteyenler için karavan ve çadır kamp alanlarına sahiptir. Park içinde çocuklar için düzenlenen eğitici etkinlikler gerçekleştirilir.

Doğal yaşam parkı Kocaeli 2 bin dönüm arazi üzerinde hayvanların doğal ortamına yakın bir yaşama alanı sağlar. Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük tabiat parkı özelliğine sahiptir.

Yaklaşık 500’e yakın hayvanın bulunduğu park 75 türü ağırlıyor. 12 bölgeden oluşan tabiat parkında, botanik yolu ve kuş gözlem alanı da bulunuyor. Doğal yaşam parkı giriş ücreti yoktur. Muhteşem doğası ve bol oksijeni ile adeta cennetten bir köşe.

3. Türkiye’deki Doğal Yaşam Parkları: Park Of İstanbul

doğal yaşam park

200 dönümlük alanda kapsamlı bir pak yeri olan Park Of İstanbul Çekmeköy ilçesinde bulunuyor. 400’ün üzerinde hayvanın barındığı alanda çocuklar için binicilik yapma imkanı da mevcut. Çay bahçeleri, mesire alanı, kafe gibi işletmeleri de içinde bulmak mümkün.

Yetişkinler için hazırlanan macera parkuru ile heyecan dolu çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Çocuklara uygun macera parkurları da vardır. İstanbul’un en büyük hayvanat bahçesini de içine alan yaşam parkında aktiviteler ücretlidir. Doğal yaşam parkı İstanbul aramalarında ilk sırada yer alan par,k beton yığınına dönmüş şehirden sıkılanların nefes alacağı mekanlardan biridir.

4. Yedigöller Milli Parkı

Türkiye’deki doğal yaşam parkları içinde Yedigöller Milli Parkı önemli bir yere sahiptir. 7 adet gölden oluşan bölge Bolu ili sınırları içindedir. 1965 yılında Milli Park olarak korumaya alınmıştır. İçerisinde yaşayan yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmaktadır. 236 adet bitki türü bulunan parkta 100’ün üzerinde de kuş çeşidi vardır.

Yürüyüş yolları, spor imkanı, piknik yapma gibi tercihlerin dışında kamp kurmak da mümkündür. Yedigöller Milli Parkı sahip olduğu özellikler ve manzarası dışında yalnızca fotoğraf çekmek için de ziyaretçi akınına uğrar. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde gidilmesi özellikle tavsiye edilir. Onlarca çeşit ağaçlar adeta renk cümbüşü yaşatır. Yerli ve yabancı turistler için bölgeye turlar düzenlenmektedir.

5. Polonezköy Tabiat Parkı

Türkiye’deki doğal yaşam parkları içinde olan Polonezköy Tabiat Parkı İstanbul’da bulunuyor. Birçok hayvana yuva olan park bitki türleri açısından da oldukça zengin. Özellikle doğada kahvaltı yapmak adına tercih edilen parkta kahvaltı mekanları bulunuyor.

Polonezköy Tabiat Parkı içerisinde çadır kampı yapılabilir. Yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu da vardır. Konaklamak isteyen ziyaretçiler için de tesis mevcuttur. Doğanın sakinliği içinde huzur depolamak isteyenlerin hafta sonları sıklıkla tercih ettiği doğal yaşam parkı İstanbul’un en gözde yerlerinden.

6. Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir’de bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı bünyesinde 266 adet kuş türü vardır. 118 bitki çeşidinin bulunduğu alanda 20 km uzunluğunda kuş gölü mevcuttur. Mevsimlere göre suyun seviyesi değişen gölde 23 balık türü ve sürüngenler bulunur. Kuşların yaşam alanı olan bu gölün derinliği ortalama üç metre civarındadır.

Kuş Cenneti Milli Parkı’nda konaklama yapılmaz, ayrıca yemek için herhangi bir işletmeye sahip değildir.  İçerisinde bulunan müze ve park içinde kuşlarla ilgili bilgi edinmek mümkündür. Nesli tükenmekte olan Tepeli Pelikanlarının buradaki yuvalara yerleştiği gözlenmektedir. Bulunan kuş türlerini kameralardan veya gözetleme kulesinden izlemek mümkündür.

7. Keçiören Doğal Yaşam Parkı

Doğa ile iç içe zaman geçirmenin beden ve zihin sağlığı açısından faydaları olduğu bilinmektedir. Stresten uzak vakitlerin yaşanmasını sağlayan bir diğer doğal yaşam parkı Ankara sınırları içinde bulunan Keçiören Doğal Yaşam Parkıdır. Onlarca hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

Özellikle çocuklara hayvan sevgisini aşılamak ve onların daha önce görmedikleri canlı türleri ile tanışmasını sağlamak asıl amacı olmuştur. Keçiören Doğal Yaşam Parkı her mevsim ziyaret edilebilmektedir. İçerisinde piknik yapılabilir ancak mangal yasaktır.

8. Uludağ Milli Parkı

1961 yılında milli park olarak ilan edilen Uludağ Milli Parkı Bursa’da yer almaktadır. Türkiye’nin en çok tercih edilen kıs sporları merkezidir. Her mevsim turizme açık bir doğası bulunan Uludağ Milli Parkı yaz mevsiminde de kamp, trekking ve piknik yapma olanağı sunar.

Milli park içinde yaban hayvanları yaşamaktadır. Endemik bitkilerin de bulunduğu parkın yüzde 7’si ormanlık alandır. Kış turizminde önemli bir yeri olan Uludağ her mevsim yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlar. Uludağ Milli Parkı’na teleferikle de ulaşım sağlanabilir.

9. Gaziantep Doğal Yaşam Parkı

Gaziantep Belediyesi Doğal Yaşam Parkı; Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dördüncü en büyük alana sahip park olma özelliğini taşıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık üç milyon kişinin ziyaret ettiği doğal yaşam parkının bu yıl hedeflediği ziyaretçi sayısı 7 milyon. Daha çok yerli turistlerin ziyaret ettiği parkın turizm açısından önemi oldukça yüksektir.

950 adet hayvan bulunan alanda su canlılarının bulunduğu akvaryum bölümü mevcuttur. 82 tür ve 3250 adet balık 21 adet akvaryumda yaşamaktadır.

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı içeresinde 200 dönümlük arazi üzerine safari parkı yapılmıştır. 2017 yılında açılan Doğa Müzesi de ziyaretçilere hizmet vermektedir. Özellikle öğrenciler için eğitim imkanı müze içinde bulmaktadır.

10. Sarıçalı Dağı Milli Parkı

Türkiye’nin son milli parkı 2022 araştırmasında karşımıza çıkan Sarıçalı Dağı Milli Parkı olmaktadır. 2021 yılında milli park olarak ilan edilen Sarıçalı Dağı yaban hayvanları açısından oldukça zengindir. Birçok kuş türüne de ev sahipliği yapar. İçerisinde bulunan şelale ile görülmeye değer yerler arasında yerini almıştır.

Türkiye’deki doğal yaşam parkları arasına eklenen ve kırk altıncı sırada olan Sarıçalı Dağı Milli Parkı daha çok yürüyüş ve fotoğraf aktivitesi için tercih edilmektedir.

Rota: Karadeniz Bölgesi yazımız sayesinde doğal yaşama dair bir başka alan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık